Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Detectie van anabolen       Anabolen & risicos       Vergeten anabolen       Anabolica & studies    

1 9 - 0 3 - 2 0 0 7

  14,15-Beta-Methyleen-anabolen van Organon (US Patent 6,706,700)
De gouden periode van het steroidenonderzoek eindigde ergens in de jaren zeventig. Daarna verlegde de wetenschappelijke interesse zich naar andere gebieden. Dat wil niet zeggen dat daarna geen nieuwe anabolen meer zijn ontwikkeld. Dit patent uit 2004 beschrijft een nieuwe klasse androgenen, die in de jaren negentig zijn gemaakt door het toen nog Nederlandse Organon.
Voluit heten ze 14-beta,15-beta-methyleen-17alfa-hydroxymethyl-androgenen.
14,15-Beta-Methyleen-anabolen van Organon
De androgenen hebben een cyclopropaanring op C14 en C15. Op C17 heeft het molecuul een hydroxy-methylgroep in de alfa-configuratie. Bovendien heeft het basisskelet een 'knik naar boven' tussen C14 en C17. Dat heeft te maken met de manier waarop de afwijkende groepen van deze androgenen vastzitten aan het skelet.
Eigenlijk hadden de onderzoekers van Organon verwacht dat deze anabolen niet zo krachtig zouden zijn. Ze zijn ontstaan in een project dat nieuwe synthetische hormonen voor vrouwen ontwikkelde. Toch synthetiseerden de labs van Organon een paar producten die naast een progestagene ook een uitgesproken androgene werking hadden. In het patent staan er twee die zelfs errug krachtig zijn.
De ene staat hierboven, de andere hieronder.
14,15-Beta-Methyleen-anabolen van Organon
Het anabool van hiernaast - voluit: (7-alfa,14-beta,15-beta,17-alfa)-13-ethyl-17-(hydroxymethyl)-7-methyl-en-gon-4-en-3-one - heeft net zo'n stekel als norboleton en THG. Je zou verwachten dat dit het sterkste androgeen in het patent is. Toch schrijven de onderzoekers dat ze vooral kansen zien voor het anabool dat je in de bovenste figuur van dit stukje ziet.
O ja. Dit zijn dus stekelvarkenanabolen. Meer daarover vind je in Het Anabolenboek.

1 8 - 0 3 - 2 0 0 7

  Er zijn nu net zoveel anabolengebruikers als heroinegebruikers (Scotsman Sun 18 Mar 2007) [Offline]
Vijftig procent van de injectienaalden die Schotse hulpverleners weggegeven aan middelengebruikers komen terecht bij sporters. Dat zegt Michele Verroken, het voormalige hoofd van de Britse anti-doping organisatie, in een ingezonden brief in The Scotsman.
Hulpverleners verstrekken de naalden in Needle Exchange Schemes. Die zijn opgezet om HIV een halt toe te roepen.
Hulpverleners in die Schemes hebben al eens aan de bel getrokken, toen bleek dat bodybuilders de junkies uit
Er zijn nu net zoveel anabolengebruikers als heroinegebruikers
de projecten verjoegen
.
Verroken laat zich niet uit of dat gedrag van de anabolengebruikers de verschuivende cijfers verklaart.
Volgens Verroken betekenen de statistieken dat het dopinggebruik het druggebruik heeft ingehaald. Dat dopinggebruik in snel tempo toeneemt blijkt ook uit de cijfers van de Britse politie.
"In 1996 waren in Engeland nog twintig anabolenzaken", aldus Verroken. "In 2002 was dat aantal opgelopen tot 640."
Het dopinggebruik is aan het veranderen, meldt Verroken ook nog. Twintig procent van de gebruikers injecteert ook groeihormoon, weet Verroken van specialisten. Dat komt waarschijnlijk omdat groeihormoon, dankzij fabrieken in China, goedkoper is geworden. "In 2000 kostte een ampul groeihormoon nog meer dan veertig euro", schrijft Verroken. "Nu kost eenzelfde ampul nog geen acht euro."
Verroken pleit voor maatregelen zoals betere dopingtests - voor groeihormoon, bijvoorbeeld - en onafhankelijke dopingorganisaties. Dat laatste pleidooi heeft alles met haar verleden te maken. Omdat ze als baas van de Britse anti-dopingorganisatie een te grote mond had hebben de Britse sportorganisaties haar laten vervangen door een ehm... interactiever bestuurder.

1 6 - 0 3 - 2 0 0 7

  Mijn vader, mijn dealer (Washington Post March 15, 2007)
In de VS heeft een rechter J. G. schuldig bevonden aan het bezit van testosteron, en het leveren ervan aan een minderjarige - zijn eigen zoon, een inline-skater. Het is de eerste keer dat een vader terechtstaat voor het leveren van verboden middelen aan zijn eigen kind.
In 2004, toen de zoon veertien was, testte hij voor het eerst positief op anabole steroiden. Hij was toen nationaal recordhouder. Volgens tests gebruikte hij testosteron, nandrolon en hCG.
Vader G. riskeert een jaar gevangenisstraf, zijn zoon mag twee jaar niet meedoen aan wedstrijden en is zijn record kwijt.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken