Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Aminozuren       Gelatine & collageen       Eiwitten       Groeihormoon    

2 0 - 0 4 - 2 0 1 0

  Twee uur na de gelatinepudding komt de GH-piek (Eur J Clin Nutr. 2010 Mar 10. [Epub ahead of print].)

Twee uur nadat je een flinke hoeveelheid gelatine hebt gegeten maakt je lichaam fiks meer groeihormoon aan. Dat ontdekten voedingswetenschappers van de Universiteit van Maastricht, schrijven ze in de European Journal of Clinical Nutrition. Gelatine is een betere groeihormoonverhoger dan soja-eiwit, het wei-eiwit alpha-lactalbumin en melkeiwit.

In experimenten verhoogt een mengsel van arginine en lysine (1:1) de aanmaak van groeihormoon. Maar, zo meldden de Maastrichtenaren in 2008, soja-eiwit met evenveel arginine en lysine als onderzoekers gebruiken in proeven met losse aminozuren, werkt net zo goed. [J Clin Endocrinol Metab. 2008 Feb;93(2):584-90.]

Twee uur na de gelatinepudding komt de GH-piek
Uit die eerdere publicatie snaaiden we de figuur die je hiernaast ziet. Je kijkt naar de totale aanmaak van GH na inname van een placebo [zwart ruitje], losse aminozuren [wit ruitje], gehydrolyseerd soja-eiwit [zwart driehoekje] en intact soja-eiwit [wit driehoekje].

In de nieuwe publicatie vergelijken de Maastrichtenaren het effect van vier verschillende soorten eiwit op de GH-aanmaak: soja-eiwit, het wei-eiwit alpha-lactalbumin, melkeiwit en gelatine. De samenstelling van de eiwitten zie je hieronder. De beste arginine-bron is gelatine. Voor de rest is gelatine trouwens een incompleet eiwit.


Twee uur na de gelatinepudding komt de GH-piek


In de figuur hieronder zie je het effect van de eiwitten op de GH-spiegel. Alle eiwitten zorgen 2 uur na inname voor een GH-piek, maar gelatine doet dat het beste van allemaal. De onderzoekers gaven hun eiwitten in shakes aan menselijke proefpersonen, zonder toevoeging van koolhydraten. De dosering was 0.6 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. De proefpersonen deden niet aan sport.


Twee uur na de gelatinepudding komt de GH-piek


Voordat je gaat experimenteren met gelatine als groeihormoonverhoger kun je beter dit stukje lezen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken