0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslankmedicijnen       Overgewicht       Afvallen       Afslanksupplementen    

2 6 - 1 1 - 2 0 1 0

  Afslanksupplement calciumpyruvaat: twee studies (Nutrition. 2005 Mar;21(3):312-9.) [Offline]

Volgens een studie uit 1998, die is betaald door een supplementenbedrijf dat calciumpyruvaat [structuurformule hieronder] destijds op de markt bracht, is calciumpyruvaat een uitstekend afslanksupplement. Een studie uit 2005 komt echter tot een andere conclusie.

Afslanksupplement calciumpyruvaat: twee studies>
Pyruvaat is een keton en een alpha-ketozuur. Het ontstaat in het lichaam tijdens de omzetting van glucose in energie. Puryvaat speelt een rol in de Krebscyclus, de complexe reactie waarin voedingsstoffen worden omgezet in energie.

Suppletie met pyruvaat stimuleert in idioot hoge doseringen afbraak van lichaamsvet. In 1998 gingen onderzoekers in opdracht van fabrikant New Vision International na of het calciumzout van pyruvaat ook in een dosis van 'slechts' 6 gram afslankend werkt. [Nutrition. 1999 May;15(5):337-40.] En ja, dat deed het.

De onderzoekers gaven het supplement gedurende 6 weken aan 52 mannen en vrouwen van halverwege de dertig met een vetpercentage van 21 procent. Drie keer per week werkten de proefpersonen een circuittraining af, en trainden ze in hoog tempo hun belangrijkste spiergroepen met 12 basiesoefeningen, zoals de latpull-down, de leg-press en de chest-press. De proefpersonen aten dagelijks 2000 kcal.


Afslanksupplement calciumpyruvaat: twee studies


De vetmassa in de calciumpyruvaatgroep nam af met 12 procent, en de vetvrije massa nam toe met 2 procent.

Mooie resultaten. Stukken minder mooi zijn de resultaten van de studie uit 2005. Het is niet duidelijk wie dat onderzoek heeft gefinancierd.

De 86 vrouwelijke proefpersonen zijn dikker dan die uit de 1998-studie. Hun vetpercentage ligt de buurt van de 35 procent. De vrouwen kregen 4 weken achtereen elke dag 5 gram calciumpyruvaat. Ook deze proefpersonen werkten 3 keer per week een circuittraining af. Ze gingen niet op dieet.

De figuur hieronder vertelt dat de effecten van calciumpyruvaat op de lichaamssamenstelling niet significant waren. Zwarte balkjes = pyruvaatgroep; witte balkjes = placebogroep.


Afslanksupplement calciumpyruvaat: twee studies


Calciumpyruvaat verhoogde de LDL-spiegel en verlaagde de HDL-spiegel. Overweldigend waren de effecten niet, maar ze waren wel statistisch significant.

Nou zijn er twee mogelijkheden. Of de 1998-studie klopt niet en calciumpyruvaat werkt niet. Of beide studies deugen - en calciumpyruvaat werkt beter naarmate je vetpercentage lager is.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken