0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Overgewicht       Afslankmedicijnen       Afslanksupplementen       Afvallen    

2 4 - 1 0 - 2 0 1 0

  Afvallen met azijnzuur (Biosci Biotechnol Biochem. 2009 Aug;73(8):1837-43.)

Als je azijnzuur [structuurformule hieronder] inneemt val je een beetje af. De aard van het gewichtsverlies is jammer genoeg nogal gewoontjes. Een body recompositioning-supplement is azijnzuur niet. Je cardio-rantsoen opvoeren werkt beter.

Afvallen met azijnzuur

Afvallen met azijnzuur
Fabrikanten van supplementen met azijn en appelazijn beweren dat je van die producten afvalt. Die claim komt niet helemaal uit de lucht vallen. Geef je mensen met diabetes-2 azijnzuur, dan zakt hun glucosespiegel. Dat komt misschien omdat azijnzuur de stijging van de suikerspiegel na een maaltijd vermindert, en omdat azijnzuur op de nuchtere maag spiercellen zuiniger laat omgaan met glucose.

Mizkan produceert appelazijn. Je ziet een flesje hierboven. Daarvan gaven de onderzoekers elke dag 0 [placebo], 15 [low dose] of 30 ml [high dose] aan in totaal 155 proefpersonen. Dat correspondeert met 0, 750 of 1500 mg azijnzuur. De proefpersonen mengden hun azijnzuur met een halve liter water, en dronken daarvan 250 ml na het ontbijt en 250 ml na het middageten.

Hieronder zie je wat er na 12 weken suppletie volgens scans gebeurde met het subcutane vet [SFA], het viscerale vet [VFA] en het totale vet [TFA].


Afvallen met azijnzuur


Goed spul, zou je zeggen. Maar als in de publicatie op zoek gaat naar getallen die vertellen hoeveel kilo vet en vetvrije massa de proefpersonen nou precies verliezen, dan vind je die niet. Je vindt wel de gegevens van hieronder.


Afvallen met azijnzuur


Als je sociale leven net zo zielig is als dat van ons, dan pak je de rekenmachine - en maak je op basis van de figuur hierboven de tabel van hieronder.


Placebo

Low-dose

High-dose

Verandering
vetmassa (kg)

+0.12

-0.88

-1.21

Verandering
vetvrije massa (kg)

+0.28

-0.32

-0.69


Als je 'gewoon' afvalt, dus zonder dat supplementen gebruikt maar gewoon doordat je minder eet, dan bestaan je verloren kilo's voor 65 procent uit vet en voor de rest uit vetvrije massa. Vuistregel. Zo bijzonder waren de resultaten van de Japanse studie dus niet. Als je gaat afvallen met een supplement, dan mag je toch verwachten dat het je vetvrije massa beschermt.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken