18.07.2011

Afvallen met Pu-Erh-thee

Pu-Erh-thee werkt echt. De extracten van de Chinese theesoort werken inderdaad gewichtsverlies in de hand. Japanse onderzoekers, verbonden aan Fukuoka University, hebben het afslankeffect van Pu-Erh-thee aangetoond in een humaan onderzoek. Hun studie is verschenen in Nutrition.

Pu-Erh-thee

Pu-Erh-thee komt uit de Chinese Yunnan-hooglanden. Het is zwarte thee, die ontstaat als je gedroogde groene theebladeren bij een hoge temperatuur en in een vochtige omgeving laat fermenteren door Aspergillus niger. Pu-Erh-thee bevat relatief veel gallic acid [structuurformule hieronder]. De Pu-Erh-extracten
Gallic acid
op waterbasis bestaan voor ongeveer 3 procent uit dat fenol.

Onderzoekers vermoeden dat gallic acid de voornaamste actieve stof in Pu-Erh-thee is. De verbinding remt de aanmaak van het enzym lipase door de pancreas, en daardoor remt Pu-Erh-thee de opname van vet in dierstudies. [Phytother Res. 2008 Oct;22(10):1275-81.] Een ander mogelijk werkingsmechanisme is dat Pu-Erh-extracten in de lever het enzym blokkeren dat voedingsstoffen omzet in vet. [Oncol Res. 2005;16 (3):119-28.]

Pu-Erh verlaagt in eerder gepubliceerde humane studies de concentratie van het 'slechte cholesterol' LDL, de triglyceriden en het lichaamsgewicht. [Nutr Res. 2008 Jul;28(7):450-6.] [Ann Nutr Metab. 2008;53(1):33-42.]

Studie
De Japanners gaven 18 ietwat te zware proefpersonen met een BMI van 26 12 weken lang elke dag een gram Pu-Erh-extract. De extracten zaten in zakjes en waren geproduceerd door Nippon Supplement, de sponsor van de studie. Drie keer per dag losten de proefpersonen voor een maaltijd een zakje op in een glas warm water en dronken dat bij de maaltijd op. Achttien proefpersonen in de controlegroep kregen een product zonder Pu-Erh-thee.

De proefpersonen waren vroege vijftigers, en zowel mannelijk als vrouwelijk. Ze wogen gemiddeld 74 kg. Ze kregen allemaal eenzelfde dieet, dat per kg lichaamsgewicht 30 kcal leverde.

Resultaten
Na 12 weken waren de proefpersonen in de Pu-Erh-groep iets meer dan een kilo afgevallen. De proefpersonen in de controlegroep waren een krappe kilo aangekomen. In de 4 weken na de Pu-Erh-kuur bleven de verloren kilo's weg.


Je kunt echt afslanken met Pu-Erh-thee. De extracten van de Chinese theesoort werken inderdaad gewichtsverlies in de hand. Japanse onderzoekers, verbonden aan Fukuoka University, hebben het afslankeffect van Pu-Erh-thee aangetoond in een humaan onderzoek. Hun studie is verschenen in Nutrition.


Je kunt echt afslanken met Pu-Erh-thee. De extracten van de Chinese theesoort werken inderdaad gewichtsverlies in de hand. Japanse onderzoekers, verbonden aan Fukuoka University, hebben het afslankeffect van Pu-Erh-thee aangetoond in een humaan onderzoek. Hun studie is verschenen in Nutrition.


De proefpersonen verloren vooral vet in hun buik, en in mindere mate onderhuids vet. Dat is positief, aldus de Japanners. Er zijn aanwijzingen dat buikvet meer gezondheidsrisico's met zich meebrengt dan onderhuids vet.

De Japanners vonden geen bijwerkingen.

Bron:
Nutr Res. 2011 Jun;31(6):421-8.

Meer:
Afslankstacker van druivenextract, groene thee en L-carnitine werkt in dierstudie (11-7-2011)
Genisteïne, capsaïcin en EGCG remmen vetcel via AMPK (21-6-2011)
Het gezamenlijke antivetzuchteffect van genisteïne, resveratrol en quercetine (15-6-2011)