14.08.2012

Afvallen gaat sneller met alpha-lipoic acid

Alpha Lipoic Acid
Een mild afslankdieet wordt effectiever als je daarbij een fikse dosis alpha-lipoic acid [structuurformule hiernaast] slikt. Tot die conclusie komen onderzoekers van de University of Ulsan in Zuid-Korea in de American Journal of Medicine.

Alpha-Lipoic Acid
Alpha-Lipoic Acid is geen vitamine. Onze cellen maken de stof zelf aan en in onze voeding vind je hem in minimale hoeveelheden. De energiecentrales van de cel, de mitochondria, hebben alpha-lipoic acid nodig voor de omzetting van voedingsstoffen in energie. Als je alpha-lipoic acid aan proefdieren geeft, neemt hun energieverbruik toe en vallen ze af. Of mensen ook zo op suppletie reageren was nog niet onderzocht.

Studie
De onderzoekers deden een experiment met 228 Koreanen met een BMI van 30 of hoger. Hun gemiddelde leeftijd was 41 jaar. De onderzoekers lieten de dikkerds gedurende de 20 weken dat de proef duurde 600 kcal per dag minder eten dan ze gewend waren.

Een groep proefpersonen slikte dagelijks in totaal 1200 mg alpha-lipoic acid. De proefpersonen verdeelden die dosis over drie innames, elk 30 min voor een maaltijd.

Een tweede groep proefpersonen deed hetzelfde, maar dan met een dagelijkse dosis van 1800 mg alpha-lipoic acid. Een derde groep slikte een placebo.

Resultaten
De suppletie versnelde het gewichtsverlies, vertelt de figuur hieronder. In de groep die dagelijks 1800 mg alpha-lipoic acid slikte was dat effect statistisch significant.


Afvallen gaat sneller met alpha-lipoic acid


Dierstudies suggereren dat afvallen met alpha-lipoic acid ten koste gaat van de vetvrije massa, maar dat speelde niet in deze humane trial. De proefpersonen verloren wel een beetje lean body mass, maar niet meer dan je in een afslankstudie kunt verwachten.


Afvallen gaat sneller met alpha-lipoic acid


Nu is 1800 mg alpha-lipoic acid per dag een vrij forse dosis. Serieuze bijwerkingen traden echter niet op. Wel klaagde 11 procent van de proefpersonen in de alpha-lipoic acid-groepen over jeuk.

Conclusie
"Although the therapeutic potency of alpha-lipoic acid was modest, no serious side effects were observed", concluderen de onderzoekers. "Differences in side effects from currently used anti-obesity drugs suggest that alpha-lipoic acid may be effective as an adjunctive medication for obesity."

Sponsor
De Koreaanse overheid - in de vorm van het Korea Health Industry Development Institute [khidi.or.kr] - en Dalim BioTech [dalimpharm.co.kr] betaalden de studie. Dalim Pharm produceert onder meer supplementen met alpha-lipoic acid.

Bron:
Am J Med. 2011 Jan;124(1):85.e1-8.

Meer:
Alpha-Lipoic Acid heeft positief en negatief effect op lichaamssamenstelling (3-10-2010)