Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Chlorogeenzuur       Levensverlenging & suppletie       Koffie & cafeïne       Levensverlenging & leefstijl    

1 7 - 0 7 - 2 0 0 8

  Als je meer dan vijf koppen koffie per dag drinkt leef je langer (Ann Intern Med. 2008 Jun 17;148(12):904-14.)
Terwijl je dit leest zit je al aan je zevende kop koffie van deze dag. Of is het je achtste? Je bent de tel kwijt. Kan niet gezond zijn, zoveel koffie - denk je bij jezelf.
Nou, dat valt reuze mee. Als je deze epidemiologische studie uit de koker van Frank Hu mag geloven. Volgens dat onderzoek vermindert een dagelijkse forse koffie-inname je kans op sterfte met enkele
Als je meer dan vijf koppen koffie per dag drinkt leef je langer
tientallen procenten.
De onderzoekers, verbonden aan de universiteit van Harvard, analyseerden de gegevens van veertigduizend mannen en negentigduizend vrouwen, die ze respectievelijk 18 en 24 jaar hadden gevolgd. Dronken de mannen 6 of meer koppen koffie per dag, dan was hun sterftekans 20 procent lager dan die van niet-koffiedrinkers. Bij vrouwen verminderde die inname de sterftekans met 17 procent. Hoe meer koffie de mannen en vrouwen dronken, des te meer verminderde hun kans of sterfte.
Hieronder zie je het verband tussen koffie-inname en sterfte voor mannen. Je moet kijken naar de curve met het doorgetrokken lijntje.

Als je meer dan vijf koppen koffie per dag drinkt leef je langer

De curve voor vrouwen was niet wezenlijk anders.
Het positieve effect van koffie kwam pas aan het licht toen de onderzoekers er rekening mee hielden dat ouderen en rokers meer koffie drinken. Omdat ouderen en rokers nu eenmaal een hogere sterftekans hebben, bleek koffie pas de levensverwachting te verlengen nadat de onderzoekers die factoren hadden weggepoetst.
De forse koffiedrinkers kregen per dag bijna negenhonderd milligram cafeïne binnen. Dat had geen positieve en geen negatieve gezondheidseffecten, ontdekten de onderzoekers. Toen ze hun gegevens nader gingen uitpluizen ontdekten ze dat koffieconsumptie in de eerste plaats de kans op dodelijke hart- en vaatziekten verminderde. Daarnaast beschermde koffie ook tegen diabetes type-2 en levercirrose en -kanker.
Het drinken van 6 of meer koppen koffie per dag verminderde de kans op dood door diabetes-2 of leveraandoeningen met respectievelijk 43 en 65 procent. Omdat die doodsoorzaken niet zo belangrijk zijn als dood door hart- en vaatziekten zetten ze echter niet zo verschrikkelijk veel zoden aan de dijk.
Wat diabetes aangaat zijn de beschermende stoffen in koffie magnesium, cholorogeenzuur, trigonelline en quinides, vermoeden de Harvardianen. Die componenten verhogen in de cellen de gevoeligheid voor insuline. Fenolen in koffie, zoals nogmaals cholorogeenzuur, ferulazuur en p-coumaric acid beschermen waarschijnlijk hart- en bloedvaten. Ze remmen de vorming van bloedstolsels en voorkomen dat het 'slechte cholesterol' LDL roest en bloedvaten beschadigt.
In steeds meer epidemiologische studies komt koffie positief naar voren. Koffieconsumptie werkt volgens die onderzoekers niet alleen levensverlengend, maar vertraagt ook het tempo van mentale veroudering en verkleint de kans op de ziekte van Parkinson.

0 9 - 0 7 - 2 0 0 8

  Rokers zijn beter beschermd tegen Parkinson dan koffiejunkies (Eur J Clin Nutr. 2008 Jul;62(7):908-15.)
We zullen maar met de deur in huis vallen. Hieronder zie je de kans dat de Finnen de ziekte van Parkinson kregen, uitgezet naar de koffieconsumptie. De kans dat niet-koffiedrinkers Parkinson kregen staat op 1.

Rokers zijn beter beschermd tegen Parkinson dan koffiejunkies

Het ziet er overtuigend uit, maar statistisch was de trend niet significant. De P voor trend was bij Model A 0.06 en was bij Model C toegenomen tot 0.18. Daarbij hadden de onderzoekers gecorrigeerd voor factoren als leeftijd, geslacht, burgelijke status, opleiding, alcoholconsumptie, sport, roken, lichaamsgewicht, bloeddruk en cholesterol.
Rokers zijn beter beschermd tegen Parkinson dan koffiejunkies
Toen de onderzoekers gingen kijken waarom het verband tussen koffie en Parkinson niet significant was, ontdekten ze dat koffieconsumptie slechts in twee specifieke groepen de kans op Parkinson verlaagde: in Finnen met een cholesterol onder de 7.24 millimol per liter en de Finnen met een BMI boven de 25.
Met een hoger lichaamsgewicht en een lagere cholesterolspiegel profiteren je dopamineproducerende cellen - het afsterven daarvan resulteert in de ziekte van Parkinson - dus van koffie. Anders niet. Waarom? De onderzoekers hebben geen flauw idee.
De gangbare theorie is dat het opwekkende cafeïne in koffie de dopaminerge cellen beschermt. De cafeïne pept hun stofwisseling op, zodat de cellen beter zijn beschermd tegen excitotoxic components. Een andere theorie zoekt de verklaring in de fenolen in koffie. Die hebben een antioxidantwerking, waarvan de dopaminerge
Rokers zijn beter beschermd tegen Parkinson dan koffiejunkies
cellen profiteren.
In hun studie ontdekten de onderzoekers dat roken een sterker beschermend effect had dan koffie - wat de preventie van de ziekte van Parkinson betreft, tenminste. "In addition, we found a statistically significant inverse association between smoking and Parkinson’s disease", schrijven ze. "The current smokers had an age- and sex-adjusted relative risk of 0.19 when compared with non-smokers."
Tsja. Daar kun je niet zoveel mee. Je kunt mensen moeilijk gaan adviseren om te gaan roken.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken