Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Kankerpreventie       Antioestrogenen       Antioestrogene supplementen       Phytopreparaten    

2 5 - 0 9 - 2 0 0 8

  De antioestrogene werking van kelp (J Nutr. 2005 Feb;135(2):296-300.)
Kelp alias bruin zeewier - wetenschappelijke naam: Fucus vesiculous - heeft een antioestrogene werking. In het lichaam remmen kelpcomponenten de aanmaak van estradiol, en saboteren ze de werking van de estradiolreceptor.
Onderzoekers van de University of California in Berkeley kwamen de antioestrogene werking van kelp op het spoor omdat ze een alternatieve theorie wilden toetsen over het geringe aantal Japanse vrouwen dat borst-, baarmoeder- of eierstokkanker krijgt. Die kankertypes worden veroorzaakt door estradiol. De gangbare theorie is dat een hoge consumptie van soja, een voedingsmiddel met een antioestrogene werking, Japanners tegen estradiolgerelateerde kankervormen beschermt.
De onderzoekers hadden echter een andere theorie. Japanners eten elke dag drie tot dertien gram zeewier. Vandaar dat de Amerikanen zich afvroegen of zeewier een antioestrogene werking heeft. De simpelste manier om daar achter te komen is een proef waarbij vrouwelijke ratten dagelijks 175 of 350 milligram zeewier per kilogram lichaamsgewicht per dag krijgen. De hoogste dosering was het meest effectief, en verlaagde de concentratie estradiol in de ratten met bijna veertig procent. Dat zie je hieronder.

De antioestrogene werking van kelp

Omdat de onderzoekers het mechanisme wilden achterhalen waarlangs kelp de estradiolspiegel verlaagt stelden ze menselijke eierstokcellen - eigenlijk: luteinized granulosa cells - bloot aan verschillende concentraties kelp. Die cellen produceren een beetje testosteron, estradiol en progesteron. Hoe hoger de concentratie kelp, des te minder estradiol maakten de cellen aan, ontdekten de Amerikanen. De aanmaak van progesteron nam een beetje toe.
De onderzoekers wilden het mechanisme verder ontrafelen en deden daarom nog een experiment. In reageerbuizen testten ze of stoffen in kelp de receptoren voor estradiol en progesteron konden saboteren. En ja, dat konden ze, zie je hieronder.

De antioestrogene werking van kelp

In kelp zitten legio polyfenolen en verzwavelde suikerketens, fucoidans. Welke van die componenten het antioestrogene effect veroorzaken weten de onderzoekers niet.
Andere supplementen met een vermeende antioestrogene werking zijn Ginkgo biloba en groene thee.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken