Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanksupplementen       Duursportsupplementen       Testosteron & supplementen       Testosteron & leefstijl    

2 9 - 0 8 - 2 0 0 8

  Astaxanthinesupplement verhoogt testosteronspiegel (J Int Soc Sports Nutr. 2008 Aug 12;5(1):12. [Epub ahead of print].)
Als mannen elke dag het supplement Alphastat slikken stijgt hun testosteronspiegel. Dat blijkt uit een studie van de University of Yaounde in Kameroen. De actieve stoffen in het supplement, het carotenoid astaxanthine en een extract van dezaagtandpalm Serenoa repens, remmen de omzetting van testosteron naar estradiol en DHT.
Astaxanthinesupplement verhoogt testosteronspiegel
Sponsor van de studie is het Amerikaanse Triarco Industries, de maker van het supplement Alphastat. In Alphastat zit een mix van zaagtandpalmextract en astaxanthine, die in reageerbuisstudies de enzymen 5-alpha-reductase en aromatase afremt. Die enzymen transformeren testosteron in respectievelijk DHT en estradiol. Daardoor blijft er dus meer testosteron over.
Mytosteron, noemt Triarco die mix. Triarco Industries brengt Alphastat eigenlijk op de markt als prostaatbeschermer, en wilde weten of het supplement ook de testosteronspiegel bij mensen verhoogt. Daarom vroeg Triarco onderzoekers in Kameroen of ze dat in een trial wilden aantonen bestuderen op onafhankelijke wijze.
De onderzoekers gaven veertig gezonde mannen tussen de veertig en zeventig jaar elke dag achthonderd milligram of twee gram Alphastat. De toediening duurde twee weken. Hieronder zie je hoe beide doseringen de concentratie testosteron in het bloed van de proefpersonen verhoogden.

Astaxanthinesupplement verhoogt testosteronspiegel

Beide doseringen verlaagden de concentratie van DHT in het bloed, zie je hieronder.

Astaxanthinesupplement verhoogt testosteronspiegel

Wat de verlaging van de estradiolspiegel betreft bleek de lichte dosering net iets effectiever dan de zware. Dat zie je hieronder.

Astaxanthinesupplement verhoogt testosteronspiegel

In humane studies is nooit veel van een testosteronverhogend effect van zaagtandpalm gebleken. De effecten die de onderzoekers opmerkten waren dus waarschijnlijk het werk van astaxanthine. Als ze die tenminste niet uit hun dikke duim hebben gezogen. De gerapporteerde verhoging van de testosteronspiegel lijkt te mooi om waar te zijn. En wat in de wondere wereld van het supplementenonderzoek te mooi lijkt, is dat in de regel ook.
Astaxanthine is verschrikkelijk hip aan het worden. Geef je het aan ratten die in een molentje moeten draven, dan verbranden de dieren meer vet en verbetert hun uithoudingsvermogen. In proeven met muizen die duurinspanningen verrichten houdt astaxanthine de glycogeenvoorraad van hun spieren op peil. Mest je muizen vet, dan worden ze minder dik als je ze ook astaxanthine geeft. Als astaxanthine werkelijk ook een testosteronbooster is - wat we betwijfelen, maar goed - dan wordt astaxanthine net zo'n hit als resveratrol.

2 5 - 0 8 - 2 0 0 8

  Seleniumsuppletie maakt lichaam zuiniger met eiwitten (J Trace Elem Med Biol. 2008;22(2):131-42.)
Als gezonde mensen wat extra selenium binnenkrijgen breekt hun lichaam minder eiwitten af. Dat schrijven onderzoekers van het Amerikaanse landbouwministerie in de Journal of Trace Elements in Medicine and Biology. Toch lijkt seleniumsuppletie niet te leiden tot meer spieropbouw.
SelenoPrecise
De onderzoekers deden eerder een experiment met elf proefpersonen, waarin de helft van de proefpersonen een dieet kreeg met meer selenium dan normaal. In dat experiment leidde seleniumsuppletie tot een gewichtstoename die geheel op het conto kwam van vetvrije massa. De vetmassa verminderde zelfs door de suppletie.
Om die bevindingen te testen deden de Amerikanen een grotere proef, die een klein jaar duurde en waaraan veertig mannen meededen. De mannen kregen supplementen: SelenoPrecise van PharmaNord. De tabletten bevatten elk driehonderd microgram natriumseleniet in de vorm van verrijkt bakkersgist. De mannen namen elke dag een tablet.
In hun eerdere studie, die korter duurde, verminderde de suppletie de concentratie van het actieve schildklierhormoon T3 in het lichaam. Daarvan was in deze studie niets te merken. De concentratie T3 ging door de suppletie zelfs iets omhoog, al was de toename niet significant.
Het lichaamsgewicht van de proefpersonen veranderde niet ten opzichte van de proefpersonen in de placebogroep. Wat wel veranderde waren de concentraties ureum in het bloed en stikstof in de urine van de proefpersonen. Die verminderden door de suppletie.

Seleniumsuppletie maakt lichaam zuiniger met eiwitten

Het gros van de stikstof in de urine, en het ureum in het bloed, is een product van afgebroken lichaamseiwitten. Minder ureum en stikstof zijn dus merkers voor anabole en anti-katabole processen. Je zou verwachten dat de proefpersonen meer spiermassa opbouwden, maar dat gebeurde niet. De vetvrije massa van de proefpersonen nam niet toe. De onderzoekers vonden geen enkele statistisch significant effect van de seleniumsuppletie op de lichaamssamenstelling.
Maar, zo vraag je ja af, wat zou er zijn gebeurd als de onderzoekers selenium hadden gegeven aan bodybuilders?
Van selenium kun je trouwens beter niet teveel binnenkrijgen. In anorganische vorm werkt selenium als een oxidant. Er is bijvoorbeeld een studie waarin een supplement dat 200 microgram selenium levert de kans op diabetes-2 verhoogt.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken