Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Krachtraining & voeding       Duurtraining       Squatten       Krachttraining    

Back squat or front squat? Makes no difference to your leg muscles

1 2 - 0 9 - 2 0 1 0

  Back-squat of front-squat - voor je beenspieren maakt het niet uit (J Strength Cond Res. 2009 Jan;23(1):284-92.)

Het maakt voor je beenspieren niet uit of je de stang bij het squatten achter je nek legt - de back-squat - of aan de voorkant van je torso op je schouderkoppen laat rusten - de front-squat. Dat ontdekten bewegingswetenschappers van de University of Florida toen die de effecten van de traditionele back-squat en de front-squat [hieronder] met elkaar vergeleken.

Back-squat of front-squat - voor je beenspieren maakt het niet uit
In gyms hoor je vaak verkondigen dat de front-squat je onderrug ontziet en je quads isoleert, of dat de ene oefening beter is voor de gluten en hamstrings dan de andere. Eerdere studies hebben die gymwijsheid echter niet kunnen bevestigen. Voordat ze een stukje bro-science definitief begroeven wilden de onderzoekers nog één keer de verschillen tussen beide oefeningen onder de loupe nemen.

De onderzoekers vroegen 9 mannen en 6 vrouwen, die al minimaal een jaar met gewichten trainden, of die een keer de reguliere squat wilden uitvoeren, en een keer de front-squat. Via elektroden konden de onderzoekers zien hoe hard de spieren van de proefpersonen moesten werken. Ze konden geen verschil tussen de back- en front-squat ontdekken.


Back-squat of front-squat - voor je beenspieren maakt het niet uit


BF = biceps femoris [de hamstring aan de buitenkant van je bovenbeen]; RF = rector femoris [de grote quad aan de voorkant van je bovenbeen]; ST = semitendinosus [de hamstring aan binnenkant van je bovenbeen]; VL = vastus lateralis [de quad aan de buitenkant van je bovenbeen]; VM = vastus medialis [de quad aan de binnenkant van je bovenbeen]; E = erector spinae [strekker van je onderrug].

Daarnaast berekenden de onderzoekers aan de hand van camerabeelden hoeveel druk de oefeningen in de gewrichten veroorzaakten. Zo achterhaalden ze dat de front-squat 18 procent minder druk uitoefende op het kniegewricht dan de back-squat.

Voor sporters met een kwetsbaar kniegewricht is de front-squat dus beter geschikt dan de back-squat. Hetzelfde geldt voor sporters die door een beperkte flexibiliteit in het schoudergewricht moeite hebben tijdens de reguliere squat de stang vast te houden. Maar als dat allemaal niet voor jou geldt, dan is er geen reden om de ene oefening te verkiezen boven de andere. Ze zijn hetzelfde.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken