Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Plantaardige extracten       Antioestrogene suppletie       Testosteron & suppletie       Testosteron & leefstijl    

0 6 - 0 9 - 2 0 0 8

  Een beetje kruidnagel voor meer testosteron (Food Chem Toxicol. 2008 Aug 15. [Epub ahead of print].)
Als je ze met mate gebruikt, dan verhogen kruidnagelextracten je testosteronspiegel. Neem je er teveel van, dan veroorzaken de extracten schade aan de testes en verminderen ze je testosteron-aanmaak juist. Dat schrijven onderzoekers van Banaras Hindu University in een artikel dat binnenkort verschijnt in Food and Chemical Toxicology.
De onderzoekers beschrijven in hun stuk proeven op muizen. Die waren bedoeld om te toetsen of kruidnagel in forse hoeveelheden wel veilig is. In Aziatische landen gebruiken veel mannen kruidnagel of Syzygium aromaticum om hun seksuele potentie op te vijzelen.
Kruidnagel
Een groeiend stapeltje dierstudies bevestigt dat kruidnagel de seksuele interesse verhoogt. Maar een veel harder groeiende stapel toxicologische studies toont ook aan dat bestanddelen van kruidnagel al in betrekkelijk lage doses gevaarlijk zijn. Vooral over het stofje eugenol maken onderzoekers zich zorgen.
Vandaar dat de onderzoekers een proef deden waarbij ze muizen een equivalent gaven van de hoeveelheid kruidnagel die traditionele genezers aan mannen geven. Mannen krijgen ongeveer twee gram kruidnagel per dag. De muizen kregen niets [de controlegroep] of extracten van de vetoplosbare verbindingen uit de kruidnagel. Die hadden de onderzoekers met hexaan uit gedroogde kruidnagelpulver gehaald. De muizen kregen per kilogram lichaamsgewicht dagelijks vijftien, dertig of zestig milligram extract, vijf weken achtereen.
Hieronder zie je wat die extracten deden met de testosteronspiegel in het bloed van de dieren, en in de testes met de enzymen delta-5-3-beta-HSD en 17-beta-HSD. Die enzymen zijn betrokken bij de biosynthese van testosteron.
Group I = de controlegroep; Group II = 15 milligram-groep; Group III = dertig milligram-groep; Group IV = zestig milligramgroep.

Een beetje kruidnagel voor meer testosteron

Hogere doseringen dan vijftien milligram kruidnagelextract hadden een averechts effect op de testosteronspiegel.
Schadelijk voor andere organen dan de testes waren de uitgeteste doses echter niet, blijkt uit de studie. De concentratie leverenzymen en creatinine in het bloed steeg niet.
Onder de microscoop bleek dat de zaadbuisjes in de testes werden beschadigd door de hoge doses van de extracten. Dat is dus nog een reden om conservatief te werk te gaan als je wilt gaan experimenteren met kruidnagel om je testosteronspiegel op te voeren.
"The lower dose increased testosterone production, while higher doses caused reduction in testosterone production thereby perturbation in spermatogenesis of mice", vatten de onderzoekers samen. "Hence, data of the present study advocate the cautious use of this flower bud as an aphrodisiac in indigenous systems of medicine in Asian countries."
Het is ondertussen geen raar idee meer dat een voedingsmiddel dat je overal kunt kopen zo'n uitgesproken endocrinologisch effect heeft. Eerder vonden onderzoekers testosteronverhogende effecten van zwarte thee, gember, granaatappelsap en olijfolie.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken