Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Zittende leefstijl       PDE5-remmers       Seks       NO-boosters    

1 5 - 0 1 - 2 0 0 9

  Calorieën verbranden door beweging beschermt mannen tegen impotentie (Eur Urol. 2009 Feb;55(2):509-16.)

Als mannen dagelijks 430 kilocalorieën verbranden door fysieke inspanning is hun kans op ernstige impotentie meer dan tachtig procent kleiner dan die van mannen die minder bewegen. Dat schreven Oostenrijkse urologen in European Urology. Ze baseerden zich op een onderzoek onder een kleine zevenhonderd mannen, die allemaal werkten voor de stad Wenen. Ze waren tussen de 45 en 60 jaar oud.
De onderzoekers vroegen de mannen naar hun lichamelijke activiteiten. Trappen lopen, wandelen, fietsen, hardlopen, sportschoolbezoek - alles telde mee. Aan de hand daarvan schatten de onderzoekers hoeveel energie de mannen dagelijks verbruikten. Om het in hun jargon te zeggen: ze kenden de mannen een Paffenbarger Score toe.
Tegelijkertijd ondervroegen de urologen de mannen over hoe goed hun erectie was. Aan de hand van wat de mannen vertelden kenden de urologen ze een IIEF-5 score toe. Hoe lager die is, des te ernstiger is de impotentie.
Hieronder zie je het verband tussen de Paffenbarger Score en de IIEF-5-score. Elk rondje staat voor een persoon.


Calorieën verbranden door beweging beschermt mannen tegen impotentie


IIE-5 van 1 tot 7 = ernstige impotentie; IIE-5 van 8 tot 11 = matige impotentie; IIE-5 van 11 tot 17 = milde impotentie; IIE-5 van 18 tot 21 = zeer milde impotentie; IIE-5 van 22 tot 25 = geen impotentie.
Het opvoeren van het aantal kilocalorieën dat de mannen wekelijks verbranden naar duizend heeft al duidelijk effect. Het beschermende effect van lichaamsbeweging op de erectie is maximaal als de mannen wekelijks vierduizend kilocalorieën verbranden. Een nog groter verbranding voegt - in ieder geval wat de kwaliteit van de erectie betreft - niets toe.
Het positieve effect van lichaamsbeweging op de seksuele vermogens wordt beter zichtbaar als de onderzoekers hun mannen eerst onderverdelen aan de hand van hun Paffenberger Score. Daarna nemen ze van elke groep mannen het kwart met de grootste potentieproblemen. Van al die kwarten bepalen ze dan de gemiddelde IIE-5-score. Het resultaat zie je hieronder.


Calorieën door beweging verbranden beschermt mannen tegen impotentie


De onderzoekers vermoeden dat lichamelijke activiteit in de bloedvaten de aanmaak van 'het goede radicaal' stikstofmonoxide of NO verhoogt. NO heeft een vaatverwijdende werking.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken