17.09.2012

Combinatie krachttraining en groene thee geeft ouderen meer spiermassa

Combinatie krachttraining en groene thee geeft ouderen meer spiermassa
Krachttraining werpt bij oudere vrouwen meer vruchten af als ze daarbij ook een bescheiden hoeveelheid theecatechines binnenkrijgen. Dat ontdekten onderzoekers van het Tokyo Metropolitan Institute of Gerontology in een experiment waaraan 128 vrouwen van 75 jaar of ouder meewerkten.

De vrouwen waarmee de Japanners werkten hadden sarcopenie. Ze hadden door veroudering al zoveel spiermassa en -kracht verloren dat ze lichamelijk niet meer naar behoren functioneerden. De onderzoekers wilden daar door krachttraining en suppletie iets aan doen.

De Japanners verdeelden de vrouwen in 4 groepen. Eentje, de controlegroep, kreeg alleen voorlichting over een gezonde leefstijl [HE].

Een tweede groep dronk dagelijks een functional food op theebasis dat was geproduceerd door de Kao Corporation [TC]. Het ging om een flesje van 350 ml met daarin 540 mg catechins uit groene thee. Zoveel catechins kun je ook binnenkrijgen als je dagelijks twee sterke koppen groene thee van 200 ml drinkt.

Een derde groep volgde 3 keer per week een aangepast trainingsprogramma [Ex]. Gedurende 30 min probeerden de ouderen met enkelgewichtjes en weerstandbanden spiergroepen te versterken, en gedurende 20 min deden ze wandel- en evenwichtsoefeningen.

Een vierde groep trainde en nam ook dagelijks catechins [Ex+TC].

Na 3 maanden zagen de onderzoekers dat de massa van de beenspieren in de Ex+TC-groep meer was toegenomen dan in de andere groepen. Meer spierkracht had de Ex+TC-groep echter niet opgebouwd.


Combinatie krachttraining en groene thee geeft ouderen meer spiermassa


De combinatie van catechins en training zorgde er ook voor dat de ouderen sneller konden lopen. "The improvement observed in walking speed is an important finding, as studies have reported that walking speed is an indicator of vitality and a predictor of functional decline, subsequent disability, survival and other adverse outcomes", schrijven de onderzoekers.

De effecten van het trainingsprogramma waren bescheiden. De training, met of zonder catechins, leidde bijvoorbeeld niet tot een significante toename van de spiermassa.

Dat komt misschien omdat het trainingsvolume ook bescheiden was. Metastudies hebben aangetoond dat ouderen een wat hoger trainingsvolume nodig hebben, en daarmee in een tijdspanne van 20 weken een kilo spiermassa kunnen opbouwen. Een wat zwaarder trainingsprogramma had waarschijnlijk niet alleen meer resultaten opgeleverd, maar misschien ook gezorgd voor een interessantere interactie tussen training en suppletie.

Bron:
Geriatr Gerontol Int. 2012 Aug 31. doi: 10.1111/j.1447-0594.2012.00923.x. [Epub ahead of print].

Meer:
Drie kopjes groene thee per dag beschermen de spiercellen van bodybuilders (22-4-2008)