11.04.2012

Dierstudie: Silybum marianum remt Alzheimer

De hersenen van een muizentype dat al op jonge leeftijd Alzheimer krijgt blijven langer goed functioneren als de dieren extracten van mariadistel of Silybum marianum door hun voer krijgen. Dat ontdekten onderzoekers van het Tokyo Metropolitan Institute of Gerontology.

Silybum marianum
Suppletie met Silybum marianum - de plant heet ook wel melkdistel - laat levercellen meer van ontgiftende glutahion aanmaken, en verbetert daarmee het functioneren van de lever. In dierproeven beschermt Silybum marianum de lever daarmee tegen orale anabolica. [Med Pregl. 2003;56 Suppl 1:79-83.]

Op de prostaat heeft de plant misschien een soortgelijk effect. [Integr Cancer Ther. 2007 Jun;6(2):130-45.] Prostaatkanker is misschien een gevolg van de afname van de aanmaak ontgiftende enzymen door veroudering. [Exp Gerontol. 2012 Mar;47(3):223-8.] Er zijn ook aanwijzingen dat Silybum marianum de groeibevorderende effecten van androgenen op prostaatkankercellen blokkeert. [Carcinogenesis. 2001 Sep;22(9):1399-403.]

Studie
De Japanse onderzoekers vroegen zich af of mariadistel in de hersenen ook zulke positieve effecten heeft. Silybum marianum vermindert de opstapeling van vetten en cholesterol in het lichaam, beredeneerden ze. Die opstapeling lijkt wel een beetje op de opstapeling van beta-amyloïde plaques in de hersenen van mensen met Alzheimer. Die plaques verstoren de werking van de hersenen. Zou Silybum marianum de vorming van die plaques kunnen afremmen?

Om die vraag te beantwoorden deden de Japanners een experiment met muizen die door een genetische ingreep plaques aanmaken [Tg]. Alzheimer-onderzoekers gebruiken die muizen vaak proefdier. De onderzoekers gaven de helft van hun proefdieren een half jaar lang voer dat voor 0.1 procent bestond uit Silybum marianum. Toen dat die periode voorbij was, onderwierpen ze hun muizen aan psychologische tests en bestudeerden ze hun hersenen.

In een proef zetten de onderzoekers de muizen in een kooi met drie gangen. Vervolgens keken de Japanners hoe vaak de muizen de gangen in gingen. Dieren met Alzheimer zijn onrustiger dan gezonde dieren. Ze blijven in zulke situaties hun omgeving verkennen - waarschijnlijk omdat hun hersenen de herinneringen aan eerdere verkenningen niet kunnen vasthouden.

Resultaten
Je ziet hieronder dat maandenlange suppletie met Silybum marianum geen effect had op het gedrag van normale muizen [Wt], maar in Alzheimermuizen het aantal verkenningen verminderde.


Dierstudie: Silybum marianum remt Alzheimer


Dierstudie: Silybum marianum remt Alzheimer


Je ziet hierboven stukjes hersenweefsel. In de bovenste rij zie je weefsel van muizen toen de toediening begon. De onderste rij laat hersenweefsel zien van Alzheimermuizen die een jaar oud waren. De puntjes zijn plaques.

De figuren hieronder spreken voor zichzelf. Suppletie met Silybum marianum verminderde de vorming van het aantal bouwsteentjes waaruit beta-amyloïde plaques bestaan, en remde het proces waarbij die bouwsteentjes plaques vormen.


Dierstudie: Silybum marianum remt Alzheimer


Humane dosis
Als de Japanners de gebruikte dosis Silybum marianum omrekenen een humane dosis, dan komen ze op 16 mg/kg/dag. Dat is 2 keer zoveel als de dosis die onderzoekers uit Iran in een trial van 4 maanden zonder problemen hebben uitgeprobeerd op mensen met diabetes type-2. [Phytother Res. 2006 Dec;20(12):1036-9.]


Dierstudie: Silybum marianum remt Alzheimer


Bron:
Biosci Biotechnol Biochem. 2010;74(11):2299-306.

Meer:
Zo halveer je je kans op Alzheimer (2-10-2011)
Het anti-Alzheimerdieet is een oude bekende (29-9-2011)
Reageerbuisstudie: ashwagandha remt Alzheimer (27-6-2011)