Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Horror & sensatie       Hart & bloedvaten       Anabolen & studies       Anabolen & risico's    

0 6 - 0 7 - 2 0 0 7

  Dodenlijst worstelen 1997-2007 (The Sun July 05, 2007) [Offline]

De afgelopen tien jaar zijn er in de VS en Canada 104 worstelaars overleden voor hun vijftigste levensjaar. Dat blijkt uit een lijst die worstelkenner John Lister heeft samengesteld voor het Britse tabloid The Sun. De lijst bevat niet de namen van echtgenotes van worstelaars of managers, alleen die van worstelaars.
De tendens is verontrustend, zegt Lister. Het tempo waarin worstelaars sterven neemt toe. Dat wordt duidelijk als je de doden uit het tijdvak 1987-1997 vergelijkt met die uit 1997-2007. In het laatste decennium is het aantal sterfgevallen meer dan verdubbeld.
De doodsoorzaak is een combinatie van factoren. Stress, drugs en criminaliteit spelen een rol, maar ook verboden spierversterkers eisen hun tol.
"The most publicised recently has been the heavy use of steroids and other growth hormones and the requirement to maintain a physique all year round, thus making it impossible to reduce the dangers by taking regular breaks from use", aldus Lister.

1 0 - 0 7 - 2 0 0 7

  Quick-Step reed op EPO, anabolen, testosteron en insuline (ANP 9 juli 2007) [Offline]

Vroeger heette Quick-Step Mapei. En in 2001, vertelde de Duitse publieke zender ARD op 9/7/07, stond Mapei zwaar op sap. Dat blijkt uit documenten die Italiaanse dopingjagers tevoorschijn hebben gehaald.
Renners van Mapei gebruikten volgens de papieren "systematisch' EPO, anabolen, testosteron, insuline en andere verboden middelen". Namen van sporters zijn niet bekendgemaakt. Grote namen die toen voor Mapei reden zijn Fabian Cancellara, Oscar Freire, Paolo Bettini, Andrea Tafi, Michele Bartoli, Michael Rogers en Tom Steels.
In de jaren negentig werd Mapei bestuurd door de Belg Patrick Lefevere. [SN/SW 9. Juli 2007] In 2001 was Lefevere manager bij Domo-Farm Frites, maar in 2003 keerde Lefevere terug naar Mapei - dat toen was omgedoopt in Quick-Step.
In 2006 kwam Lefevere in opspraak toen de Vlaamse politicus Jean-Marie Dedecker uit de school klapte over Vlaamse renners, die in Italie waren behandeld met verboden middelen. Dat Dedecker daarmee doelt op Quick-Step ligt voor de hand. Quick-Step is immers een Italiaans-Belgisch initiatief.
Lefevere reageerde alsof hij door een wesp was gestoken. "Wij willen dat hij zijn grote wafel houdt", riep de manager, en bedreigde Dedecker met een proces.
Januari 2007 kwam Lefevere weer in het nieuws. Dit keer omdat de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws schreef over het gebruik van doping en drugs in Quick-Step. Lefevere, aldus de bronnen van HLN, zou zelfs verdienen aan de handel.
Weer dreigde Lefevere met een proces. "Mijn eer en goede naam zijn op zo'n manier in het gedrang gekomen, dat dit niet zonder gevolgen kan blijven", aldus de manager.

0 8 - 0 7 - 2 0 0 7

  Grote Duitse krant boycot Tour de France (Berliner Zeitung 07.07.2007) [Offline]

De Berliner Zeitung, misschien wel de beste krant van Duitsland, zal geen verslag van de Tour de France 2007. Dat meldde de redactie gisteren in een redactioneel commentaar.
Het is nu overduidelijk dat wielrenners collectief verboden middelen gebruiken, stelt de krant. "Toch merk je daarvan in het mediacentrum in Londen helemaal niets van. Het is hier business as usual. En dat is precies het probleem."
Doping in de wielersport is niet nieuw. In 1924 vertelden de wielerbroers Pelissier aan een journalist, die werkte aan een reportage over doping, over hun gebruik van stimulerende middelen als cocaine en chloroform. Sindsdien zijn de middelen veranderd, en de mentaliteit van de renners ook. Nu houden ze zo lang mogelijk vol dat ze niet gebruiken.
Een voorbeeld is Jorg Jaksche, die een jaar bleef beweren dat hij geen klant van bloeddokter Fuentes was, maar daarna zoveel bewijsmateriaal tegenover zich zag dat hij uiteindelijk bekende. En wat zei hij toen?
"Es ist pervers, aber das Doping-System ist gerecht, weil alle dopen."
De Tour in het bijzonder, en de wielersport in het algemeen, zijn niet geloofwaardig meer, oordeelt de Berliner Zeitung. Journalisten die over de Tour blijven schrijven zoals ze dat altijd hebben gedaan, zonder dat ze vraagtekens gaan zetten bij doping, zijn niet alleen slechte journalisten. Sommigen worden ook medeplichtig aan het in stand houden van een facade, waarachter farmaconcerns renners volpompen met chemicalieen.
"Und es gibt einige im internationalen Medientross, die so dicht dran gewesen sind in den vergangenen Jahren, dass es sehr schwerfällt, ihnen zu glauben, wenn sie sagen: Wir haben nichts gewusst."
Vandaar dat de Berliner Zeitung dit jaar geen verslag zal doen van de Tour. In plaats daarvan zal de Zeitung dagelijks in een kollum aandacht besteden aan het werkelijke Tour-nieuws: het gebruik van doping door renners, de machinaties achter de schermen om dat te verdoezelen en het gekonkel van de farmaceutische industrie.

0 8 - 0 7 - 2 0 0 7

  Arts van Chris Benoit ook betrokken bij dood andere worstelaar (The Atlanta Journal-Constitution 07/06/07) [Offline]

Phil Astin III leverde niet alleen verboden middelen aan Chris Benoit, de profworstelaar die eind juni zichzelf en zijn gezin van het leven beroofde. De politie onderzoekt ook de link tussen de arts en de in 2006 overleden worstelaar Michael Durham.
Durham was bij liefhebbers van de worstelaars beter bekend als Johnny Grunge. Hij overleed als gevolg van slaapapneu. Dat is een wat minder bekende, maar soms dodelijke bijwerking van hoge doses testosteron. Je hoort wel vaker dat bodybuilders, die op verdacht jonge leeftijd overlijden, last hadden van apneu.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken