28.08.2011

Dus daarom werken supplementen volgens grote studies niet

Mensen die een supplement gebruiken gedragen zich ongezonder. Het supplement geeft ze een gevoel van onkwetsbaarheid, en daardoor eten supplementengebruikers ongezonder en bewegen ze minder. Psychologen van de Southern Taiwan University ontdekten waarom supplementen in grote epidemiologische studies vaak geen of maar kleine positieve gezondheidseffecten hebben.

Veel supplementen hebben in het laboratorium interessante effecten, maar maken hun gebruikers volgens grote studies niet gezonder. Ginkgo biloba is een mooi voorbeeld. Ginkgo bouwt het skelet op, stimuleert seksueel gedrag, schakelt estradiol uit, verlengt de levensduur, vertraagt de veroudering van het spierweefsel en remt cortisol. In legio kleinere studies vertraagt ginkgo mentale veroudering en beschermt het tegen dementie.

Maar toch kunnen epidemiologen, als ze grote groepen mensen door de tijd volgen, vaak niet goed aantonen dat ginkgo de kans op dementie vermindert. [Cochrane Database Syst Rev. 2009 Jan 21;(1):CD003120.] Een recente review concludeerde dat ginkgo veilig is en wel degelijk een positief effect heeft, maar dat dat effect zo bescheiden is dat het niet duidelijk is of het veel gewicht in de schaal legt. [BMC Geriatr. 2010 Mar 17;10:14.]

De Taiwanezen zochten in de psychologie naar een mogelijke verklaring voor de afwezigheid van duidelijke positieve epidemiologische effecten van supplementen en deden twee psychologische experimenten. Aan het eerste experiment werkten 82 proefpersonen mee van 18-46 jaar. Ze moesten allemaal een pil slikken. De onderzoekers vertelden de ene keer dat het een multivitaminepreparaat was, en de andere keer dat het ging om een neppil zonder actieve stoffen.

Daarna vroegen de onderzoekers de proefpersonen hoe kwetsbaar of hoe onkwetsbaar ze zich voelden. Ze ontdekten dat de proefpersonen die dachten dat ze vitamines en mineralen hadden geslikt vaker dachten dat ze niet makkelijk ziek konden worden. Supplementen geven dus illusory invulnerability, aldus de onderzoekers.


Dus daarom werken supplementen volgens grote studies niet


Toen de onderzoekers hun proefpersonen lieten kiezen tussen een gezonde biologische maaltijd en een buffet met ongetwijfeld schrikbarend veel kilojoules, suikers en transvetten, kozen de proefpersonen die dachten dat ze vitamines hadden geslikt vaker voor het ongezonde buffet.

Voor een tweede experiment gebruikten de Taiwanezen 68 studenten als proefpersoon. Ook die kregen een pil, waarvan de onderzoekers de ene keer vertelden dat er niks in zat, en de andere keer vertelden dat er vitamines en mineralen in zaten. Daarna moesten de proefpersonen wandelen, maar mochten ze zelf kiezen hoe ver en hoe lang. De onderzoekers zagen vervolgens dat de proefpersonen die dachten dat ze vitamines en mineralen hadden geslikt minder ver liepen.

De tabel hieronder vat de bevindingen samen.


Dus daarom werken supplementen volgens grote studies niet


"People who rely on dietary supplements for health protection may pay a hidden price: thecurse of licensed self-indulgence", concluderen de Taiwanezen. "Policy interventions that remind individuals to monitor the licensing effect may help translate the increased use of dietary supplements into improved public health."

Bron:
Psychol Sci. 2011 Aug 1;22(8):1081-6.