Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Psychologie       Horror & sensatie       Adoniscomplex       Anabolen & risico's    

2 4 - 0 9 - 2 0 0 6

  Eugene Sandow, de eerste bodybuilder on film (memory.loc.gov)
Clipje van Eugene Sandow. Met dank aan de website Sandow Museum. [Offline]
Het fragment dateert uit 1894, en is opgenomen in de studio van Thomas Alva Edison, de uitvinder van de gloeilamp, de platenspeler - en bovendien een fan van Sandow. Hiernaast zie je ze samen.
Eugene Sandow (links), Thomas Edison (rechts)
Sandow, geboren in 1876, was aanvankelijk acrobaat en leerling van de strongman Professor Atilla. Sandow ging de vermaaksindustrie rond sterke mannen in, die in de negentiende eeuw een ongekende bloei doormaakte.
Sandow ontdekte dat hij meer succes oogstte als hij niet alleen liet zien hoe sterk hij was, maar ook zijn lichaam liet bewonderen. Dat maakte van hem de eerste bodybuilder. Foto's en film van zijn lichaam gingen de wereld over, en veroorzaakten net zoveel ophef als de foto's die in de jaren zeventig van Arnold Schwarzenegger werden verspreid.
[Hier] heb je trouwens nog een clipje van Sandow. Deze zou uit 1903 komen. Je herkent hem misschien van Pumping Iron.
Opvallend zijn Sandows poses. De standaardposes van nu bestonden nog niet, dus Sandow moest zelf uitzoeken hoe hij zijn musculatuur het beste kon laten zien. Dat maakt dat Sandow soms een beetje onhandig overkomt.
Eugene Sandows favoriete foto
Nog opvallender is de manier waarop Sandow zijn best doet om zijn middel in de volle breedte uit te laten komen. Het ideaal van de bodybuildereske wespentaille bestond nog niet.
Quote van Sandow Museum: "Earle Liederman wrote that a man with a thin waist without this oblique development looked "weak"... the Victorian muscle champions developed these muscles, and even had poses that displayed these to advantage."
Behalve met zijn shows verdiende Sandow geld met zijn bodybuildinghandleidingen. Zijn laatste jaren sleet hij in Engeland, als instructeur.
In 1925 overleed hij aan een onbekende ziekte. Saillant detail: Sandows vrouw wilde niet dat er een steen op zijn graf zou staan.

1 7 - 0 9 - 2 0 0 6

    Kakelverse kiekjes van Das James (getbig.com)
Nou heeft Dennis James - bij de lezertjes van Ergogenics welbekend - er een handje van om een paar weken voor de Olympia spectaculair op de foto's te staan, en op het moment supreme net niet die klasse te evenaren.
Maar ook met dat gegeven in het achterhoofd zijn de kiekjes van Das James giganteus. De man is een tot leven gekomen actiefiguur.
Update: Versere kiekjes van 19/09/2006. Nog meer schrikken.

0 3 - 0 9 - 2 0 0 6

    Webgroepen schrikken zich wezenloos van Russische bodybuildingkiddo (getbig.com September 02, 2006)
De pics komen van de Russische bodybuildingsite body-building.ru, en ze brengen GetBig.com - waar ze toch wel wat gewend zijn - in rep en roer.
'Is that Little Hercules all grown up?'
Webgroepen schrikken zich wezenloos van Russische bodybuildingkiddo
Op GetBig komen ze er niet uit. Zijn de kiekjes nep, en gemaakt door te fotosjoppen? Of zijn ze echt? En heeft er in het voormalige Oostblok iemand een jochie van vijftien anabolen gevoerd?
Naschrift (04/09/2006): 'Deze foto lijkt me te zijn geshopt', mailt bodybuildingjournalist Hans Wassink aan Ergogenics. 'Deze jongen staat er knetterhard bij, en dat zonder een rimpel op z'n voorhoofd. We kennen allemaal de afgetrainde gezichten van de mannen in wedstrijdshape. Het gezicht van de Russische bodybuildingkiddo is nog smooth as a baby's bottom. Ergo, ik vermoed een canard!'
Staat genoteerd.

2 9 - 0 8 - 2 0 0 6

    Lee Priest opgenomen in ziekenhuis (getbig.com)
Lee Priest heeft een infectie in zijn delt, die noopte tot een bezoek aan het ziekenhuis, aldus een mail van een vriend van Priest. Om wat infectie het gaat, staat niet in de mail. De board der boards heeft echter een donkerbruin vermoeden.
Priest zit op 4 cc morfine. Maar de Kleine Blonde Bijna Dood houdt zich strikt aan z'n dieet "and is deadset on competing in less than a month."
De nieuwe DVD van Priest komt gewoon, zoals gepland, in oktober uit. Met beelden van Priests verblijf in het ziekenhuis.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken