Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanksupplementen       Afslanken       Overgewicht       Afslankmedicijnen    

2 4 - 0 7 - 2 0 0 7

  Frisdrank-industrie begint media-offensief voordat studie is gepubliceerd (Baltimore Sun July 24, 2007) [Offline]
Binnenkort verschijnt in Circulation, het tijdschrift van de American Heart Assocation, een epidemiologische studie naar de effecten van frisdrank met opmerkelijke resultaten. [Circulation 2007, doi:10.1161/CIRCULATIONAHA.107.689935]
Frisdrank-industrie begint media-offensief voordat studie is gepubliceerd
De industrie is alvast in de tegenaanval gegaan.
Voor het onderzoek analyseerden de wetenschappers de gegevens van zesduizend mannen en vrouwen van middelbare leeftijd. De onderzoekers gingen na of ze een normaal gewicht hadden, een goed cholesterol hadden, niet teveel vetten in hun bloed, een gezonde bloeddruk en of hun cellen nog reageerden op insuline. Scoor je op drie van die vijf variabelen slecht, dan heb je het metabool syndroom.
Tegelijkertijd vroegen de onderzoekers hoe vaak hun proefpersonen frisdrank dronken.
De versimpelde tabel hieronder laat zien wat daar uit kwam.

Frisdrank-industrie begint media-offensief voordat studie is gepubliceerd

Dat frisdrank de kans op metabool syndroom verhoogt is niet zo verrassend. Verrassend is wel dat ook light-fris de kans op het metabool syndroom lijkt te verhogen.
Drink je een diet soda per dag, zegt de tabel, dan stijgt je kans op het metabool syndroom met 32 procent.
De onderzoekers weten niet hoe dat mogelijk is. Misschien zit er iets in light-frisdrank wat het metabool syndroom in de hand werkt, speculeren ze.
"The high sweetness of diet or regular soft drinks may lead to conditioning for a greater preference for intake of sweetened items, although this explanation also has been questioned by some experts. The caramel content of both regular and diet drinks may be a potential source of advanced glycation end products, which may promote insulin resistance and can be proinflammatory."
Een andere mogelijkheid is dat de leefstijl van mensen die diet soda drinken nu eenmaal ongezonder is.
Dat vonden de onderzoekers het meest waarschijnlijk. In hun conclusies doen ze daarom niets met hun merkwaardige ontdekking.

Frisdrank-industrie begint media-offensief voordat studie is gepubliceerd

Toch raakten de onderzoekers een gevoelige snaar.
De industrie reageerde alsof het door een wesp was gestoken. Dat doen de bedrijven niet zelf, maar dat laten ze doen door marionetten: gesponsorde organisaties met wetenschappelijk-neutrale namen. Zoals de American Council on Science and Health.
Die stuurde vandaag een persbericht de wereld in, dat op hoge toon het onderzoek veroordeelde. [ACSH July 23, 2007] [Offline]
"Any such study that tries to isolate the effect of one factor -- such as soda consumption -- from the complex of lifestyle characteristics that affect health is by definition oversimplifying the issue", zegt het persbericht, daarmee een strategie volgend waarmee de voedingsindustrie vaker probeert om de informatiestroom van wetenschappers naar consumenten te ontkrachten.
De directeur van de marionetten-denktank, Elizabeth Whelan, deed zelf ook nog een duit in het zakje. "This study does nothing to clarify which lifestyle factors are important in preventing disease -- indeed, it will merely confuse consumers about which actions they should take to preserve and protect their health."
Ja, tuurlijk.
Wat de industrie werkelijk interesseert, dat is niet de gezondheid van de consument. De industrie is bezorgd over de verkoopcijfers. De verkoop van frisdrank stagneert en loopt zelfs een beetje terug.

2 4 - 0 7 - 2 0 0 7

  In 2015 is driekwart van de Amerikanen te dik (Reuters July 19, 2007) [Offline]
Nu is het nog 66, maar in 2015, over nog geen tien jaar, is 75 procent van de volwassen Amerikanen te dik. Dat maken epidemiologen van Johns Hopkins University in Baltimore op uit een meta-analyse van twintig studies. [Epidemiol Rev. 2007;29:6-28.]
In 2015 zal 41 procent van de Amerikaanse volwassen obees zijn.
Ethnische groepen doen het nog beroerder dan Amerikanen van Europese afkomst. Vooral Afro-Amerikaanse vrouwen worden snel dikker. In die categorie is bij de vrouwen ouder dan veertig al tachtig procent te dik. De helft van hen is obees.
"Obesity is likely to continue to increase", zegt onderzoeker May Beydoun. "If nothing is done, it will soon become the leading preventable cause of death in the United States."

2 3 - 0 7 - 2 0 0 7

  Afslankmedicijn rimonabant veroorzaakt depressies (BBC 19 July 2007)
Acomplia of rimonabant leek eventjes een probleemloos afslankmiddel te zijn, waarmee dikkerds gewicht kunnen verliezen zonder bijwerkingen. Net zoals onderzoekers vijftien jaar geleden dachten dat je met fenfluramine probleemloos kon afvallen. Toen nog niet bekend was wat afslankamfetamines met je hartkleppen doen.
Afslankmedicijn rimonabant veroorzaakt depressies
Het liep anders. Rimonabant, het afslankmedicijn van Sanofi, veroorzaakt bij tien procent van de gebruikers psychische bijwerkingen. Daarvoor waarschuwt de European Medicines Agency.
Gebruikers worden soms geirriteerd, nerveus, tobberig of krijgen slaapproblemen. Bij een procent van de gebruikers ontstaat zelfs een depressie. Vandaar dat mensen met een depressie beter geen rimobant kunnen gebruiken.
Sanofi heeft de nieuw-ontdekte bijwerking al op de bijsluiters vermeld.
Rimobant werkt in de hersenen en blokkeert daar een endocannabonoide-receptor die voor eetlust zorgt. De makers claimen dat rimonabant ook de hoeveelheid suikers en vetten in het bloed vermindert, maar critici betwijfelen dat. [BBC 29 May 2007]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken