Opgeladen: 27-5-2021
Opgeladen: 15-6-2013
Opgeborgen in: Cortisol afremmen
Translation: Fructose is a cortisol booster (11-7-2013)

Fructose is een cortisolbooster

Fructose is een cortisolbooster

Een dieet dat bol staat van de fructose is nog ongezonder dan je al dacht. Fructose maakt je niet alleen op een geniepige manier dik, maar verhoogt ook de activiteit van het sloophormoon cortisol. Servische biochemici hebben het effect aangetoond in ratten die fructosewater dronken.


Fructose is een cortisolbooster


Fructose
In bijna alle levensmiddelen die in flessen, pakjes en zakjes uit de fabrieken rollen zit, in de vorm van suiker, glucosefructosestroop of vruchtensap, steeds meer fructose. Het fructosedieet waarmee de voedingsmiddelenindustrie ons opzadelt maakt ons dik. Niet alleen omdat het veel verborgen energie levert, maar ook omdat een fructoserijk dieet de eetlust en het metabolisme ontregelt.

Vraag het maar aan Robert Lustig.


Fructose is een cortisolbooster


Fructose & cortisol
Biochemici van de universiteit van Belgrado publiceerden in de Journal of Nutritional Biochemistry een studie waarin ze naar een ander mogelijk dikmakend aspect van fructose keken: de werking van cortisol in vetcellen.

Wereldwijd zoeken zo'n twee dozijn laboratoria naar afslankmiddelen die dat hormoon in vetlagen uitschakelen door het blokkeren van het enzym 11-bèta-HSD-1. Dat enzym zet het inactieve cortisone om in het actieve cortisol. Cortisol is een stresshormoon, dat spiergroei afremt maar de groei van vetcellen stimuleert.


Fructose is een cortisolbooster


Studie

De Serven bestudeerden twee groepen mannelijke labratten. De ene kreeg gewoon drinkwater [Control], de andere kreeg drinkwater dat voor 10 procent uit fructose bestond [Fructose].

Resultaten
Na negen weken aten de ratten in de fructosegroep meer dan de controledieren. De fructoseratten hadden een beetje meer buikvet dan de controleratten, maar het verschil was statistisch niet significant.

De hoeveel vrije vetzuren [NEFA] in het bloed van de fructoseratten was wel significant hoger dan bij de controledieren. Als je die vrije vetzuren verbrandt, dan is dat prima. Doe je dat niet, dan is een hoge concentratie vrije vetzuren in het bloed op de langere termijn desastreus. De vetzuren nestelen zich in spieren en organen, en saboteren daar hun functie.

In de vetcellen had het fructosedieet het aantal cortisolreceptoren [GR] niet laten toenemen, maar de onderzoekers vonden wel fors meer cortisolreceptoren in de celkern. Waarschijnlijk gaat het om door cortisol geactiveerde receptoren, die het DNA van de vetcel instructies geven.


Fructose is een cortisolbooster


Fructose is een cortisolbooster


Fructose is een cortisolbooster


In de vetcellen vonden de onderzoekers meer 11-bèta-HSD-1 en meer H6PDH. H6PDH is een enzym dat 11-bèta-HSD-1 van energie voorziet waarmee het zijn werk kan doen.

Slot
De Serven konden de theorie dat 11-bèta-HSD-1- en H6PDH-blokkers afslankmiddelen zijn niet bevestigen. Ze zagen in ieder geval geen statistisch significante toename van het buikvet bij hun proefdieren. Maar hun studie suggereert wel dat een fructosearm dieet interessant is voor iedereen die zijn cortisolspiegel wil verlagen.

Bron:
J Nutr Biochem. 2013 Jun;24(6):1166-72.

Meer:
Cortisol remmen met kersen (24-7-2012)
Ontbijt met eiwitshake in plaats van brood verlaagt cortisolspiegel (20-9-2010)
Sportdrank met koolhydraten remt cortisol tijdens training (27-5-2010)


Quercetine voorkomt dat stresshormoon spiercellen afbreekt Spinazie bestrijdt stress, remt stresshormoon Magnesium verlaagt cortisolspiegel

Quercetine voorkomt dat stresshormoon spiercellen afbreekt
Sporters die via hun voedingspatroon of suppletie relatief veel quercetine binnenkrijgen, beschermen hun spieren tegen afbraak door stresshormonen als cortisol en de farmacologische varianten daarvan.

Spinazie bestrijdt stress, remt stresshormoon
Spinazie vermindert de schadelijke psychologische en hormonale effecten van chronische stress.

Magnesium verlaagt cortisolspiegel
Suppletie met magnesium kan de concentratie van anabole hormonen als IGF-1 en testosteron verhogen. Maar daar houden de hormonale positieve effecten van magnesium niet op.