13.08.2014

Ginkgo houdt onverbeterlijke dikkerd gezond

Dikke mensen die niet bereid zijn meer te bewegen of gezonder te eten zouden misschien Ginkgo biloba moeten gaan slikken. Daardoor blijft hun overgewicht enigszins beperkt, en vermindert hun kans op diabetes of andere ziekten. Dat concluderen Braziliaanse voedingswetenschappers van de Universidade Federal de Sao Paulo in een dierstudie, die is verschenen in de Brazilian Journal of Medical and Biological Research.

Ginkgo en insuline
Ginkgo houdt onverbeterlijke dikkerd gezond
In ratten met diabetes verlaagt ginkgo de glucosespiegel, [Biomed Res Int. 2013;2013:162724.] en in mensen met diabetes type 2 verhoogt ginkgo de aanmaak van insuline. [J Clin Pharmacol. 2001 Jun;41(6):600-11.]

Met die gegevens in het achterhoofd bedachten de Brazilianen de theorie dat ginkgo, doordat het de insulinewerking verbetert, de spieren meer glucose laat opnemen. Daardoor zou ginkgo wel eens dikke mensen, die zoveel eten dat ze diabetes type-2 dreigen te krijgen, kunnen beschermen tegen ziekte.

Dierstudie
De onderzoekers mestten een groep ratten 8 weken vet met calorierijk voer [HFD]. Een controlegroep kreeg standaardvoer [NFD]. De helft van de HFD-groep kreeg dagelijks 500 mg ginkgo-extract per kg lichaamsgewicht [Gb], de andere een vloeistof zonder actieve componenten [V].

Effecten
De ratten in de HFD-groep werden dikker dan die in de NFD-groep, maar de suppletie met ginkgo remde de groei van hun vetreserves. Dat kwam in ieder geval voor een deel doordat de ratten in die groep minder aten. Als je ziet dat ginkgosuppletie de glucosespiegel in de proefdieren sterk verlaagde, dan weet je dat er nog meer aan de hand is.


Ginkgo houdt onverbeterlijke dikkerd gezond

Ginkgo houdt onverbeterlijke dikkerd gezond


En wat dat precies is, dat zie je hieronder. De figuren hebben betrekken op de werking van de insulinereceptor in spiercellen uit de gastrocnemiusspier. Ginkgosuppletie verhoogde met insuline [zwarte balk] - maar niet zonder insuline [witte balk] - de activiteit van het door insuline gestimuleerde anabole signaalmolecuul Akt.


Ginkgo houdt onverbeterlijke dikkerd gezond


Conclusie
"Taking into consideration that most obese people resist adhering to a program of nutritional reeducation, Ginkgo biloba therapy might be very helpful for avoiding the development of comorbidities in those patients", schrijven de onderzoekers."These findings suggest that Ginkgo biloba might be an efficient therapy to prevent and/or treat obesity-induced insulin signaling impairment, and warrants additional studies to better understand the complex mechanisms involved in Ginkgo biloba's hypoglycemic effects."

Bron:
Braz J Med Biol Res. 2014 Sep;47(9):780-8

Meer:
Verbetert Artemisia dracunculus de anabole werking van insuline? (12-8-2014)
Diosgenin imiteert werking insuline in spiercellen (12-6-2014)
Chlorogenic acid jaagt glucose de spiercellen in (11-10-2013)