16.09.2015

Glutenvrij dieet heeft geen effect op sportprestaties

Sporters die glutenvrij eten in de hoop dat ze daardoor beter zullen presteren, verdoen hun tijd. Dat schrijven Australische sportwetenschappers, verbonden aan de University of Tasmania, binnenkort in Medicine and Science in Sports and Exercise.

Coeliakie
Officieel hebben ongeveer 25.000 mensen in Nederland coeliakie. Hun dunne darm is niet bestand tegen de eiwitten in granen als tarwe, rogge en spelt. De ontstekingsreacties die gluten bij hen doen ontstaan zijn zo serieus dat coeliekiepatiënten een glutenvrij dieet moeten volgen.

Sommige voedingsgoeroes vinden dat gluten ook voor mensen zonder coeliakie gevaarlijk kunnen zijn, en pleiten voor een glutenvrij of glutenarm voedingspatroon. Zo'n dieet zou onder meer goed uitpakken voor sporters. Die boodschap slaat aan, rapporteerden de Australiërs in februari 2015 in de International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism. [Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2015 Feb;25(1):37-45.] Volgens dat onderzoek onder 910 sporters volgt 41 procent van de wedstrijdsporters geregeld of altijd een glutenvrij dieet.

Maar heeft een dieet met meer of minder gluten echt effect op sportprestaties bij mensen zonder glutenintolerantie? Die vraag wilden de Australiërs beantwoorden in hun publicatie in Medicine and Science in Sports and Exercise.

Studie
De onderzoekers gaven 13 getrainde wielrenners van 18-40 jaar gedurende 7 dagen een dieet zonder gluten. Na afloop van die periode moesten de renners gedurende 15 minuten op een ergometer zo hard fietsen als ze maar konden.

Bij een andere gelegenheid lieten de onderzoekers de wielrenners 7 dagen gewoon eten, en gaven de renners bovendien nog dagelijks met 16 gram gluten in de vorm van sportrepen. Ook na afloop van die periode lieten de onderzoeker de renners 15 minuten fietsen.

De sporters wisten niet of ze glutenvrij of glutenrijk aten.

Resultaten
De figuur hieronder is duidelijk. Het maakt voor het prestatievermogen van de wielrenners geen jota uit of ze nu glutenvrij of glutenrijk hadden gegeten.


Glutenvrij dieet heeft geen effect op sportprestaties


De onderzoekers vroegen de wielrenners ook hoe ze zich voelden, maar vonden geen effect van het dieet op de gemoestoestand.

De onderzoekers bepaalden in het bloed van de renners de concentraties van coeliakie-gerelateerde ontstekings-factoren als intestinal fatty acid binding protein, interleukin-1-beta, interleukin-6, interleukin-8, interleukin-10, interleukin-15 en TNF-alpha, maar ook die reageerden niet op de aanwezigheid van de gluten in het dieet.

Conclusie
"Based on these findings it is recommended that athletes seek evidence-based advice before adopting a gluten free diet for non-clinical reasons to ensure that nutrition intake supports individualised and optimal fueling for sport performance", schrijven de onderzoekers.

Bron:
Med Sci Sports Exerc. 2015 Dec;47(12):2563-70.

Meer:
Dierstudie: minder snel dik met glutenvrij dieet (2-6-2013)