05.11.2012

Grape Seed Extract keeps big eaters' weight down

Grape Seed Extract houdt grote eter op gewicht

Grape Seed Extract houdt grote eter op gewicht

Grootverbruikers van kilocalorieën die hun gewicht onder controle willen houden hebben misschien een goeie aan Grape Seed Extract. Dat blijkt uit een humane studie die Nederlandse onderzoekers van de universiteit van Maastricht in 2004 publiceerden in de European Journal of Clinical Nutrition.

Grape Seed Extract
Grape Seed Extract is één van de interessantere supplementen. Het verbetert de bloedsomloop, vermindert in dierstudies de kans op prostaatkanker en in epidemiologisch onderzoek de kans op huidkanker, en saboteert in reageerbuizen de omzetting van testosteron in estradiol door het enzym aromatase.

Datzelfde Grape Seed Extract stimuleert in reageerbuizen de lipolyse - het afgeven van vetzuren door vetcellen aan de bloedbaan. [Int J Obes Relat Metab Disord. 2000 Mar;24(3):319-24.] We zullen je een complex en theoretisch verhaal over de regulering van de eetlust besparen, maar dat zou kunnen betekenen dat Grape Seed Extract de eetlust remt - en dus deden Maastrichtse wetenschappers een experiment met 51 proefpersonen van 18-65 jaar om te zien of dat werkelijk zo is.

Studie
De onderzoekers lieten hun proefpersonen drie dagen achtereen zoveel eten als ze wilden in een laboratorium. Zo'n 30-60 minuten voor hun ontbijt, lunch of diner slikten de proefpersonen een supplement met 100 milligram Grape Seed Extract. Een paar weken later herhaalden de onderzoekers de proef, maar toen gaven ze de proefpersonen een placebo.

Resultaten
Het effect van de suppletie was afhankelijk van de calorische inname van de proefpersonen. Was die lager dan gemiddeld, dan had Grape Seed Extract geen effect op de inname van energie, aldus de tabel hieronder. De 'kleine eters' in deze studie consumeerden gemiddeld 1500 kilocalorieën per dag.


Grape Seed Extract houdt grote eter op gewicht


In de proefpersonen met een bovengemiddeld energieverbruik verminderde Grape Seed Extract de inname van energie daarentegen wel, zie je in de tabel hieronder. In deze groep lag de gemiddelde inname van energie op 2030 kilocalorieën per dag.


Grape Seed Extract houdt grote eter op gewicht


Conclusie
Bij de 'grote eters' verminderde de suppletie met Grape Seed Extract de energie-inname met 96 kilocalorieën per dag. Als dat effect een jaar lang overeind blijft, dan zouden mensen met een hoge calorische inname dankzij Grape Seed Extract in een jaar tijd 3.7 kilo lichaamsvet kunnen verliezen.

Bron:
Eur J Clin Nutr. 2004 Apr;58(4):667-73.

Meer:
Rode wijn verhoogt testosteronspiegel (13-9-2012)
Grape Seed Extract helpt tegen opgezwollen benen (7-7-2012)
Grape Seed Extract remt 'genetisch onvermijdelijke' prostaatkanker (10-6-2011)