14.11.2012

Kop groene thee bij je maaltijd maakt minder eten makkelijker

Kop groene thee bij je maaltijd maakt minder eten makkelijker
Je blijft precies op gewicht, maar eigenlijk zou je liever een beetje willen afvallen. Niet veel, een beetje maar - zodat je vetreserves geleidelijk wegsmelten zonder dat je kilocalorieën hoeft te tellen. Onderzoekers van Lund University in Zweden hebben iets ontdekt waaraan je misschien iets hebt. De Zweden schrijven in Nutrition Journal dat je het verzadigende effect van een maaltijd kunt verhogen als je daarbij een grote kop groene thee drinkt.

Groene thee & insuline
In groene thee zitten stoffen die de werking van insuline versterken. In epidemiologische studies vermindert het drinken van groene thee de kans op diabetes-2 [Ann Intern Med. 2006 Apr 18;144(8):554-62.], en in reageerbuisstudies met spiercellen en humane studies verhogen extracten van groene thee de gevoeligheid voor insuline.

Studie

Onderzoekers van Lund University vroegen zich af of ze die effecten ook konden zien als mensen een kop groene thee drinken bij een maaltijd, en deden daarom een experiment met 15 proefpersonen van 22-35 jaar. De Zweden hoopten dat na een maaltijd met groene thee de glucose- en insulinespiegel minder snel steeg dan normaal. Daardoor zou groene thee de kans op het ontwikkelen van diabetes kunnen verminderen.

De onderzoekers gaven hun proefpersonen twee keer een maaltijd met wit brood en kalkoen. De ene keer dronken de proefpersonen daarbij een kop heet water, de andere keer een kop groene thee van 300 ml. De onderzoekers gebruikten Sencha-thee, een groene theesoort uit Japan.

De onderzoekers lieten 9 gr gedroogde senchabladeren 3 min trekken in 300 ml water van 85 graden. Het eindresultaat was een kop thee met 80 mg cafeïne, 26 mg epicatechin [EC], 90 mg epicatechin gallate [ECG] en 32 mg epigallocatechin gallate [EGCG].

Resultaten
Effect op de insuline- en glucosespiegel had de toevoeging van groene thee aan de maaltijd nauwelijks, ontdekten de Zweden. De groene thee remde de stijging van de insuline- en glucosespiegel weliswaar, maar het effect was niet statistisch significant.


Kop groene thee bij je maaltijd maakt minder eten makkelijker


Kop groene thee bij je maaltijd maakt minder eten makkelijker


Wel statistisch significant was het effect van groene thee op het gevoel van verzadiging na de maaltijd. Dat gevoel was anderhalf uur na de maaltijd significant hoger. Bovendien voelden de proefpersonen zich na hun groene thee-maaltijd 'voller'.

Conclusie
Een interessante ontdekking, vinden de Zweden. Als een grotere studie met dikke proefpersonen hun uitkomsten bevestigt, dan zouden mensen overgewicht kunnen bestrijden als ze groene thee bij hun maaltijden gaan drinken.

Bron:
Nutr J. 2010 Nov 30;9:63.

Meer:
Kop groene thee verbrandt vijf gram vet (6-8-2012)
Ook een beetje cafeïne verbrandt vet - met theefenolen (30-7-2012)
Afvallen met Pu-Erh-thee (18-7-2011)