23.06.2014

Hoe multivitamines je helpen slank te blijven

De wereldwijd achteruit sukkelende inname van vitamines draagt zijn steentje bij aan de toename van het aantal te dikke mensen. Dat concluderen wetenschappers van de Franse onderzoeksinstituten INSERM en INRA in een dierstudie, waarin ze muizen de helft minder vitamines gaven dan de dieren eigenlijk nodig hadden.

Vitamine-alarm

Een paar jaar geleden stond het nog op de Amerikaanse site van NutraIngredients.com: wetenschappers Balz Frei, Walter Willett en Bruce Ames waarschuwen tegen de negatieve manier waarop massamedia en wetenschappers klassieke voedingssupplementen met extra vitamines en mineralen afschilderen. [nutraingredients-usa.com 03-Jun-2014]

Inderdaad, af en toe vinden studies dat forse gebruikers van die supplementen een licht verhoogde kans op kanker of hart- en vaatziekten hebben. Maar de statistieken laten zien hoe grote groepen mensen in moderne samenlevingen fors minder mineralen en vitamines binnenkrijgen dan de text books adviseren.

Negentig procent van de Amerikanen consumeert te weinig vitamine D en vitamine E, zestig procent krijgt te weinig magnesium binnen, en vijftig procent haalt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium en vitamine A niet. Om maar wat te noemen. Multivitamines zijn een goedkope en eenvoudige manier om die tekorten aan te vullen.

Vitaminetekort maakt dik

Vitamines spelen onder meer een rol bij de omzetting van voedingsstoffen in energie, en dus vroegen Franse onderzoekers zich af of een voeding met te weinig vitamines overgewicht in de hand kan werken. Daarom deden ze een proef met muizen, die 12 weken de helft van de hoeveelheid vitamines kregen die normaliter in hun voer zitten.

En verhip - hoewel de inname van energie door het vitaminetekort niet toenam, werden de dieren wel dikker.

Witte balken: muizen die standaardvoer kregen; zwarte balken: muizen die te weinig vitamines kregen.


Waarom multivitamines je helpen slank te blijven


Het tekort aan vitamines maakte de cellen minder gevoelig voor insuline, en verminderde in de lever de aanmaak van de vetsensor PPAR-alpha - en daarmee de verbranding van vet.

Die verminderde verbranding van vet zagen de onderzoekers terug in het bloed. Vitaminetekort verminderde de concentratie van het keton beta-hydroxyburate, een stof die vrijkomt bij de verbranding van vetzuren.


Waarom multivitamines je helpen slank te blijven


Conclusie

"Our study in mice suggests a role for vitamin insufficiency in obesity, although extensive further work is still required", schrijven de onderzoekers. "Vitamin deficiency based on consumption of inexpensive but vitamin-poor foods may play a role in body weight and adiposity management."

"Our study contributes to the recommendation of a healthy diet composed of diverse food products with high vitamin density, such fruit and vegetables, whole-grain cereals and fish products."

Bronnen:
Genes Nutr. 2014 Jul;9(4):410.

Meer:
Multivitamine verlaagt kans op kanker ietsiepietsie (24-10-2012)
Een multivitamine is zo gek nog niet (17-6-2012)
Denken gaat beter met een multivitamine (13-2-2012)