Opgeladen: 26-5-2016
Opgeborgen in: Longevity & leefstijl
Translation: Maintain muscle mass and live longer(5-8-2016)

Houd je spiermassa op peil, en leef langer

Als je gezond stokoud wilt worden, zorg er dan voor dat je spiermassa op peil blijft. Als de jaren gaan klimmen beschermt spiermassa tegen sterfte. Die conclusie kun je trekken uit een epidemiologische studie die Zwitserse geriaters hebben gepubliceerd in Clinical Nutrition.

Een beetje dik gezond?
Drie jaar geleden tetterden de massamedia het met zichtbaar plezier rond. "Een beetje te dik? Dan leef je langer!", vertelde Editie.nl bijvoorbeeld. [rtlnieuws.nl 03 januari 2013] En nee, met het bericht op zichzelf was niets mis. Het was een adequate weergave van een studie die Amerikaanse epidemiologen hadden gepubliceerd in JAMA. [JAMA. 2013 Jan 2;309(1):71-82.]


Houd je spiermassa op peil, en leef langer


Volgens het onderzoek hebben mensen met een BMI dat ergens tussen de 25 en de 30 zit minder kans om te overlijden dan mensen met een lagere BMI. En da's raar.

Volgens wetenschappers zijn mensen met een normale levensstijl op hun gezondst met een BMI van 22-24. Is een beetje overtollig vet dan gezond? Moeten anti-agers er dan voor zorgen dat ze een beetje aan de mollige kant zijn?

Nee, zeiden kritische wetenschappers. Maar mensen met een hogere BMI zouden ook wel eens meer vetvrije massa - lees spieren - kunnen hebben. Bovendien zou een beetje overtollig lichaamsvet in tijden van ziekte of psychologische crisis kunnen fungeren als een buffer, en de afbraak van de spiermassa kunnen voorkomen. Spiermassa is een positieve gezondheidsfactor, niet lichaamsvet.

Studie
In het licht van die roemruchte JAMA-studie is het epidemiologische onderzoek dat de Zwitserse geriater Christophe Graf binnenkort publiceert in Clinical Nutrition extra interessant. Graf verzamelde de gegevens van 791 65-plussers, waarvan verpleegkundigen in de periode tussen 1990 en 2011 minstens twee keer de lichaamssamenstelling hadden bepaald.

Graf achterhaalde wie van hen inmiddels was overleden, en berekende vervolgens of er een verband was tussen de veranderingen in de lichaamssamenstelling enerzijds en de kans op overlijden anderzijds.

Resultaten
Toename of afname van de BMI veranderde de kans op sterfte niet, ontdekte Graf. Hetzelfde gold voor toename of afname van de vetmassa [eigenlijk: de fat mass index of FMI]. Maar een afname van de vetvrije massa [eigenlijk: de fat free mass index of FFMI] zorgde wel degelijke voor een significante toename van de kans op overlijden.


Houd je spiermassa op peil, en leef langer


Conclusie
"This study highlights the negative impact of fat-free mass index loss on mortality in persons older than 65 years, irrespective of sex, and age, comorbidities, and body composition at the last follow-up", resumeren de onderzoekers. "It could not confirm that loss of BMI or fat mass index were related to increased mortality."

"Future clinical and epidemiological studies should evaluate the impact of body composition and weight changes based on several measurements, and not on only two measurements, on mortality and evaluate whether maintaining fat-free mass index over time with physical exercise or anabolic strategies may improve survival."

Bron:
Clin Nutr. 2016 Apr 13. pii: S0261-5614(16)30019-X.

Meer:
Bodybuilderfysiek vermindert kans op dodelijke hartaanval en kanker (11-1-2015)
Spiermassa verlengt het leven (2-6-2014)
Met meer spieren leef je langer (4-9-2012)


Levensverlenging, spierweefsel en irisin
Verklaart dit waarom spiermassa de levensduur kan verlengen?

Spierkracht beschermt tegen kanker
Epidemiologie.

Spierkracht is levensverlengend
Nog meer epidemiologie.