Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslankmedicijnen       Afslanksupplementen       Afslanken       Vitamines    

2 4 - 0 7 - 2 0 0 6

Injecties met vitamine A-analoog breken vetlagen af

Een team van Spaanse en Italiaanse onderzoekers heeft een nieuwe manier gevonden om vetlagen af te breken. De onderzoekers lieten muizen in vier dagen tijd slanker worden door de dieren te injecteren met een analoog van vitamine A. Die gaf de witte vetcellen van de muizen eigenschappen die je normaliter vindt bij bruine vetcellen.

ATRA
De onderzoekers injecteerden volwassen muizen vier dagen achtereen dagelijks met tien, vijftig of honderd milligram all-trans retinoic acid (ATRA) per kilo lichaamsgewicht. ATRA is een actieve variant van vitamine A. Hij ontstaat als je lichaam de alcoholvariant van vitamine A in de voeding, retinol, omzet in een carboxylvariant.

De injecties verhoogden de lichaamstemperatuur van de muizen. De lipiden in het bloed veranderde niet, maar de vetreserves krompen. Onder de microscoop bleek dat de vetcellen kleiner werden en analyse van de vetcellen leerde dat de vitamine A-kuur genen activeerde die bij witte vetcellen nauwelijks actief zijn.

De mRNA-levels van UCP 1 en 2, PGC1alpha, PPARalpha en carnitine palmitoyltransferase 1 stegen. Dat zijn eiwitten die je vooral vindt bij bruine vetcellen. Bruine vetcellen kunnen vetten verbranden, witte niet. Volwassen mensen hebben niet veel bruine vetcellen meer – bij hen is ongeveer 1 op de 200 vetcellen 'bruin' - maar er zijn aanwijzingen dat beta-3-agonisten en kou het aantal bruine vetcellen vermeerderen.

Door de injecties vielen de muizen fors af, hoewel ze evenveel bleven eten. De gegevens vind je in deze tabel. De onderzoekers denken dat ze een nieuwe methode op het spoor zijn waarmee ze overgewicht kunnen bestrijden.

Giftig

Als je zo'n stukje als dit schrijft, dan weet je natuurlijk dat er lichaamsbouwers gaan denken over experimenten met vitamine A als afslankmiddel. Daar hangen echter risico's aan. Vitamine A is een hormoon – jawel, het koppelt aan receptoren - dat in te grote hoeveelheden giftig is, zeker voor ongeboren kinderen. Een goed overzichtsartikel over vitamine A vind je op de website van het Linus Pauling Institute.

Vrouwen die in de toekomst kinderen willen krijgen kunnen beter extra voorzichtig zijn met vitamine A. Er zijn gevallen bekend waarin vrouwen mismaakte kinderen kregen toen ze maanden na het gebruik van veel vitamine A zwanger werden. Omdat het lichaam moeilijk van een overschot aan vetoplosbare vitamines kan afkomen, ijlt het effect van een overdosis nog lange tijd na.

Acute vergiftigingsverschijnselen door vitamine A zijn misselijkheid, vermoeidheid, verlies van eetlust, duizeligheid en een droge huid. Als je langer achter elkaar giftige hoeveelheden vitamine A consumeert, krijg je bovendien jeuk, hoofdpijn en pijn in je gewrichten en botten.

In extreme gevallen van hypervitaminosis A houdt je lever het voor gezien en raak je in coma. Meestal heb je daarvoor langere tijd je dagelijkse behoefte aan vitamine met een factor tien moeten overschrijden, en 8.000 microgram tot 25.000 IE per dag geslikt.

Ook lagere doses vitamine A kunnen op termijn je gezondheid schaden. Al bij een chronische dagelijkse inname van 1500 microgram of 5000 IE per dag neemt je kans op botontkalking op hogere leeftijd toe. Hoe dichter je inname bij de dagelijkse behoefte van 800 microgram vitamine A of 2600 IE per dag zit, des te kleiner is je kans op botontkalking.

Het Institute of Medicine heeft daarom in 2001 een overigens nog steeds royale - tolerable upper level voor vitamine A ingesteld op 3000 microgram of 10.000 IE per dag. Voor 19-plussers. Voor mensen die jonger zijn dan negentien is het tolerable upper level lager.

1. Mercader J, Ribot J, Murano I, Felipe F, Cinti S, Bonet ML, Palou A. Remodeling of white adipose tissue after retinoic acid administration in mice. Endocrinology. 2006 Nov;147(11):5325-32.
2. Jane Higdon. Vitamin A. Linus Pauling Institute, Oregon State University. [Link]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken