26.04.2013

Kinderen beschermen ouders tegen virussen

Kinderen beschermen ouders tegen virussen
Kinderen zijn handenbindertjes, ze kosten een rib uit je lijf en ze maken je haar voortijdig grijs - maar, zo kunnen alle ouders je verzekeren, je krijgt er wel heeeeeeeel veel voor terug. Wat precies, wel, dat weten de ouders niet. Gelukkig weten de psychologen van Carnegie Mellon University het wel. Kinderen maken hun ouders beter bestand tegen virussen, schrijven de onderzoekers in Psychosomatic Medicine.

Psychologen en epidemiologen gaan geregeld met elkaar op de vuist over de vraag of ouders beter af zijn dan mensen zonder kinderen. Psychologen denken van niet. Uit hun studies blijkt dat mensen met kinderen minder gelukkig en tevreden zijn, en bovendien vaker depressief, boos of opgejaagd zijn dan mensen zonder kinderen.

Epidemiologen zien dat anders. In hun studies verlaagt ouderschap de sterftekans, de kans op hart- en vaatziekten en zelfmoord.

Rodlescia Sneed en Sheldon Cohen van Carnegie Mellon University vroegen zich af of die paradox wordt veroorzaakt doordat ouderschap het immuunsysteem versterkt. De onderzoekers hadden gegevens uit drie eerdere studies, waarin ze mensen besmetten met verkoudheidsvirussen en bestudeerden of blije mensen minder snel ziek worden dan sikkeneurige en of een goede nachtrust de kans op verkoudheid vermindert. Ze besloten de gegevens uit die studies samen te vegen, en nog eens te analyseren.

In totaal kregen de onderzoekers op die manier de beschikking over de gegevens van 795 proefpersonen, en ontdekten dat ouderschap de kans op verkoudheid na blootstelling aan het virus halveerde.


Kinderen beschermen ouders tegen virussen


Kinderen beschermen ouders tegen virussen


De onderzoekers corrigeerden hun gegevens voor alle factoren die ze konden bedenken - inclusief de aanwezigheid van antilichamen tegen virussen in het bloed van de proefpersonen. Kinderen nemen vaak virussen mee naar huis, besmetten hun ouders, en die bouwen daardoor weerstand tegen virussen op. Maar ook na correctie van die factor bleef het verband overeind.

Wel een factor was leeftijd. Het beschermende effect van kinderen tegen virussen was groter naarmate hun ouders ouder waren. Bij de allerjongste ouders - met een leeftijd van 18-24 jaar - was het afwezig.

Het beschermende effect was groter naarmate de ouders meer kinderen hadden. Het maakte niet uit of de kinderen thuis woonden of niet.

Bron:
Psychosom Med. 2012 Jul-Aug;74(6):567-73.

Meer:
Meditatie voorkomt verkoudheid (15-11-2012)
Arts die meeleeft geneest beter (23-2-2012)
Blije mensen worden minder snel verkouden (21-2-2012)