Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Koffie & cafeine       Leverbeschermers       Anabolen & studies       Anabolen & risico's    

1 3 - 0 6 - 2 0 0 6

  Koffie beschermt de lever - misschien ook tegen anabolen (The Guardian June 13, 2006)
Dat twee kopjes koffie per dag je kans op cirrose halveert is bekend. Maar het aloude idee dat cafeine de leverbeschermende factor in koffie is, dat klopt niet. Het is een andere stof.
"People who drink one cup of coffee are 20% less likely to have alcoholic cirrhosis than those who abstain from doing so. The protective effect increases with the more coffee you drink: People who drink two or three cups a day are 40% less likely to contract cirrhosis, while those who drink four or more cups are 80% less likely to suffer the disease."
Tegen cirrose die niet door alcohol wordt veroorzaakt beschermt koffie ook.
Koffie, aldus de auteurs in de Arch Intern Med.2006; 166: 1190-1195, vermindert de aanmaak van leverenzymen als aspartate aminotransferase en alanine aminotransferase.
De concentratie van die enzymen gaat ook omhoog als je - we noemen maar wat - een kuurtje met oxymetholone neemt.

0 7 - 0 7 - 2 0 0 6

  "Raw food is helemaal niet zo gezond" (livescience.com)
Kritische kollum van Christopher Wanjek over de raw-trend, die nu internationaal begint aan te slaan. Je voedsel niet meer koken en minimaal bewerken. Terug naar de steentijd!
Volgens de aanhangers van het steentijddieet maakt koken enzymen in de voeding kapot. Onzin, zegt Wanjek. Als het gasfornuis dat niet doet, dan doen de maagsappen dat wel. Bovendien is onbewerkt eten gevaarlijk. Het zit vol ziektekiemen en riskante verbindingen. Door voedsel te koken en te bakken maken we die onschadelijk.

0 2 - 0 7 - 2 0 0 6

  Koffie beschermt de insulineproductie (BBC)
Zes kopjes koffie per dag: 22 procent minder kans op suikerziekte. Zes kopjes decafe per dag: 33 procent minder kans. (Arch Intern Med. 2006;166:1311-1316.)
Het is het werk van de fenolen in koffie, die de betacellen in de pancreas beschermen, niet van de cafeine. Cafeine is in hoge concentraties schadelijk voor de lever, maar fenolen heffen dat effect, afhankelijk van de dosis, geheel of gedeeltelijk effect.
Interessant voor longeviteurs, niet voor sporters.
Onderzoeker Mark Pereira: "I think one of the key things with coffee is that high intakes are so common in the population. If people consumed that much tea or fruits and vegetables we may see stronger associations with these other dietary factors and diabetes risk."

2 2 - 0 6 - 2 0 0 6

  Kuiten van bejaarden worden drie millimeter dikker door voedingssupplement (Weekblad voor Wageningen UR / 8e jaargang / 22 juni 2006)
Een maaltijdvervanger van Numico helpt een groep bejaarden in verzorgingstehuizen. Een beetje. Een heel heel heel klein beetje. Als je bedenkt dat dit experiment een half jaar duurde, dan helpt het spul nauwelijks.
Voor sommige senioren is de oude dag verschrikkelijk. Door spierzwakte kunnen ze zelfs niet meer op eigen kracht naar de WC. Nauwelijks een menswaardig bestaan.
Moeten we niet ophouden met dat gepiel met supplementen, en die mensen hele andere middelen gaan geven? Middelen die gewoon wel werken? Sarms, myostatinblokkers - of desnoods gewoon ouderwetse anabole steroïden. Ze zijn verdomd effectief.

1 6 - 0 6 - 2 0 0 6

  Het suikerwater van de pillenfabriek laat varkens sneller groeien (Weekblad voor Wageningen UR / 8e jaargang / 15 juni 2006)
De supplementenindustrie heeft het gebruik van medroxyprogesteron, bestanddeel van MethylMass, waarschijnlijk afgekeken van de hormoonmaffia. In 2002 speelde het hormoon de hoofdrol in een schandaal. Samen met nog een ander hormoon, ontdekte Toine Bovee van het Wageningse Rikilt. Bovee ontdekte de component met genetisch gemanipuleerde gistcellen.

1 4 - 0 6 - 2 0 0 6

  Natuurlijk foliumzuur beter voor cellen (Weekblad voor Wageningen UR / 8e jaargang / 15 juni 2006)
Een paar jaar geleden leek foliumzuur nog een uitgemaakte zaak. Slikken dat spul. Stop het maar in brood.
Dat is de Nederlandse overheid dan ook van plan. Met die ingreep in het achterhoofd heeft Wageningen Universiteit flink wat onderzoeken naar foliumzuur opgestart, die nu beginnen te resulteren in proefschriften en publicaties.
En dan blijkt dat we eigenlijk nog lang niet alles van die simpele vitamine begrijpen. Als je de studies doorleestvraag je je af of het wel verstandig is om de gehele bevolking bloot te stellen aan extra synthetisch foliumzuur. En, vragen wij ons af, wat zou er aan het licht komen als onderzoekers net zo intensief zouden kijken naar andere vitamines?

0 9 - 0 6 - 2 0 0 6

  Straks eten we het allemaal: Sappig kunstvlees uit de bioreactor (Weekblad voor Wageningen UR / 8e jaargang / 7 juni 2006)
Vlees-eten is een aflopende zaak. Het is nog maar een kwestie van tijd totdat het ecosysteem van onze planeet bezwijkt. In China, waar de vleesconsumptie razendsnel groeit, spelen zich waarschijnlijk al ecologische catastrofes af. De toekomst is aan kunstvlees, gemaakt van plantaardige eiwitten. Het spul smaakt nog nergens naar, als je het vergelijkt met the real stuff. Maar daar is iets aan te doen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken