12.06.2012

Krachttraining helpt kankerpatiënten weer aan het werk

Kankerpatiënten die na hun behandeling revalideren met kracht- en cardiotraining zijn sneller weer aan het werk. Bovendien zijn ze vaker weer in staat om evenveel uren te werken als voordat ze kanker kregen. Dat ontdekten artsen van Maxima Medical Centre in Veldhoven.

Vermoeidheid na kanker
Steeds meer mensen overleven kanker. Ooit was kanker zo ongeveer een doodsvonnis, nu is 5 jaar na de ontdekking van kanker ongeveer de helft van de patiënten nog in leven. Veel kankeroverlevers klagen echter over vermoeidheid of zijn niet meer in staat om net zoveel te werken als voordat ze ziek werden.

Onderzoekers van Maxima Medical Centre ontdekten een paar jaar geleden dat patiënten die zijn behandeld voor kanker minder moe, sterker en fitter zijn als ze 6 weken na hun chemokuur 18 weken revalideren met cardio- en krachttraining. In 2012 publiceerden onderzoekers van hetzelfde ziekenhuis in de Journal of Occupational Rehabilitation een studie naar het effect van kracht- en cardiotraining op de arbeidsparticipatie.

Studie
De onderzoekers belden de patiënten drie jaar na de diagnose. Zo achterhaalden de onderzoekers dat de patiënten die hadden gerevalideerd met krachttraining gemiddeld 5 uur per week minder werkten dan voordat ze kanker kregen, en dat 78 procent van hen net zoveel uren per week werkte als voor de ziekte.

Patiënten die hadden gerevalideerd zonder krachttraining werkten gemiddeld 11 uur per week minder dan voordat ze kanker kregen. Van hen werkte 66 procent weer net zoveel uren als voor de ziekte.De training verkortte bovendien de tijd dat de patiënten weer aan het werk konden.


Krachttraining helpt kankerpatiënten weer aan het werk


Krachttraining helpt kankerpatiënten weer aan het werk


Conclusie
"In cancer survivors, apart from favorable effects on physical fitness, an oncologic rehabilitation program including high-intensity physical training also results in substantial economic benefits by significantly improving job resumption", concluderen de onderzoekers.

Bron:
J Occup Rehabil. 2012 Jun;22(2):220-9.

Meer:
Krachttraining versnelt herstel kankerpatiënten (9-6-2012)
Matig-intensieve beweging verhoogt overlevingskansen bij borstkanker (30-5-2012)
In het bloed van actieve mensen gaan prostaatkankercellen dood (2-5-2012)