09.06.2012

Krachttraining versnelt herstel kankerpatiënten

Artsen redden steeds meer levens van kankerpatiënten, maar de bijwerkingen van chemotherapie, bestraling en operaties zijn aanzienlijk. Behandelde patiënten hebben in de regel jaren nodig om weer helemaal fit te worden. Krachttraining kan dat herstel bespoedigen, ontdekten onderzoekers van Maxima Medical Centre in het Nederlandse Veldhoven.

Het onderzoek dat Ingrid de Backer onder meer in 2008 publiceerde in de British Journal of Cancer is bekroond door de Vereniging van Sportgeneeskunde. [mmc.nl 23 december 2008] Volgens de Vereniging was het onderzoek de beste studie van de afgelopen drie jaar. En inderdaad: de resultaten van De Backer zijn voor elke kankeroverlever interessant.

De Backer experimenteerde met 49 proefpersonen, die allemaal zojuist een behandeling voor kanker hadden afgesloten. De groep was divers, maar de grootste subgroep was die van vrouwen die borstkanker hadden gehad.

De Backer liet de patiënten twee keer per week intensief trainen met gewichten. De proefpersonen deden de vertical-row, de leg-press, de bench-press, de pull-over, de crunch en de lunge.

De eerste 12 weken deden de proefpersonen per oefening 2 sets van 10 reps. Het laatste deel van de trainingsperiode verschoof de focus naar het maken van steeds meer herhalingen - meer dan 20 reps per set - en niet naar het verhogen van de belasting.

Acht min voordat de krachttraining begon en 8 min daarna werkten de proefpersonen op een velometer een korte intervaltraining af.

Na 18 weken zat het trainingsprogramma erop. De proefpersonen in de experimentele groep kregen een consult bij een sportarts, die de proefpersonen een persoonlijk bewegingsadvies gaf. "These personalised advices were based on the patientís individual interests and motivation", schrijven de onderzoekers.

Een controlegroep van 22 kankerpatiënten trainde niet.

Voordat het programma begon en was voltooid, en nog eens een jaar later, bepaalden de onderzoekers de spierkracht van de proefpersonen. Je ziet hieronder dat de patiënten hun gewonnen spierkracht vasthielden.


Artsen redden steeds meer levens van kankerpatiŽnten, maar de bijwerkingen van chemotherapie, bestraling en operaties zijn nog steeds aanzienlijk. Behandelde patiŽnten hebben in de regel jaren nodig om weer helemaal fit te worden. Krachttraining kan dat herstel bespoedigen, ontdekten onderzoekers van Maxima Medical Centre in het Nederlandse Veldhoven.


Klik voor grotere figuur


De figuur hierboven vertelt dat de krachttraining de proefpersonen minder vermoeid maakte, en hun kwaliteit van leven verbeterde. De effecten waren niet dramatisch, maar wel statistisch significant. Als je klikt op de figuur verschijnt een grotere figuur. Die laat zien dat de positieve effecten van de krachttraining een jaar later nog zichtbaar waren.

"Based on these results, we suggest that guidelines for rehabilitation in oncology patients should include high-intensity resistance training", besluiten de onderzoekers hun artikel.

Bron:
Br J Cancer. 2008 July 8; 99(1): 30Ė36.

Meer:
Matig-intensieve beweging verhoogt overlevingskansen bij borstkanker (30-5-2012)
In het bloed van actieve mensen gaan prostaatkankercellen dood (2-5-2012)
Megadosis lichaamsbeweging reduceert sterftekans bij prostaatkanker (28-4-2012)