Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanken       Afslanksupplementen       Vetzuchtepidemie       Psychologie    

1 3 - 1 0 - 2 0 0 8

  Lees het juiste boek en slank af (Time Oct. 04, 2008)
Kinderen kunnen afvallen als ze boeken lezen. Als ze de juiste boeken lezen. Dat ontdekten onderzoekers van het Amerikaanse North Carolina's Duke Children's Hospital tijdens een onderzoek waaraan dikke meisjes tussen de negen en de dertien jaar meededen.
De onderzoekers lieten dertig meisjes het boek Lake Rescue lezen. Een tweede, ongeveer net zo grote groep, las een ander boek, Charlotte in Paris. Een controlegroep van vijftien meisjes las geen enkel boek.
Lees het juiste boek en slank af
Lake Rescue gaat over een dik meisje dat met haar school gaat kamperen. De andere kinderen plagen haar omdat ze dik is, ze heeft geen vrienden en maakt zich zorgen over of het schoolreisje wel goed zal aflopen - maar ze maakt vrienden, ze herwint haar zelfrespect. In het kamp ontmoet ze een coach die haar leert hoe belangrijk lichaamsbeweging voor haar is en hoe ze gezond moet eten. De coach houdt de hoofdpersoon ook op het juiste spoor.
Toen Annie Bryant, de schrijver van Lake Rescue, aan haar boek werkte, liet ze zich adviseren door experts op het gebied van dikke kinderen. Het boek is uitgegeven door Beacon Street Girls. [Webstek]. [Amazon.com]
Het belangrijkste personage in Charlotte in Paris is geen dik meisje. Het boek gaat niet over overgewicht. Beide boeken zijn geschreven door Annie Bryant, en uitgegeven door Beacon Street Girls.
Toen de onderzoekers na zes maanden de meisjes weer opzochten zagen ze dat de BMI van de meisjes die Lake Rescue hadden 0,71 punten was gezakt. De BMI van de meisjes die het andere boek hadden gelezen was met 0,33 punten verminderd, terwijl de BMI van de meisjes in de controlegroep met 0,05 was gestegen.
"Als de BMI van de meisjes lager wordt, dan worden de meisjes lichter of groeien ze verder zonder dat ze zwaarder worden", zegt onderzoeker Sarah Armstrong. "Als een kinderarts vertel ik ouders vaak dat ze een boek moeten kopen dat hun kinderen goede adviezen geeft, maar welk boek dat dan zou moeten zijn wist ik niet. Dit onderzoek is de eerste studie die aantoont dat boeken een positief effect op de leefstijl en het lichaamsgewicht van kinderen kunnen hebben." [Daily Mail 7 Oct 2008]
Het lezen van het boek verbeterde ook de manier waarop de kinderen tegen zichzelf aankijken, bleek uit psychologische tests.
De resultaten van het onderzoek zijn nog niet gepubliceerd. De onderzoekers presenteerden ze tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Obesity Society in het Amerikaanse Phoenix.
Vetzucht-experts zijn enthousiast over de bevindingen van de onderzoekers. Die resultaten suggereren immers dat het via boeken mogelijk is gezond gedrag door kinderen te stimuleren. Dat is een welkome ontdekking.
Het stimuleren van gezond gedrag is, ook bij kinderen verdraaid lastig. Er zijn weinig organisaties die zich ervoor sterk maken, en de initiatieven die er zijn - inclusief de hippe digitale coaches - leveren weinig op. Kinderen worden nog steeds dikker. Onderzoekers beschouwen het groeiende leger van te dikke kinderen als een health time bomb.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken