19.05.2012

Lopen in het groen gezonder dan lopen in de stad

Heb je de keus tussen bewegen in een bebouwde omgeving, of bewegen in een groene omgeving? Kies dan voor het laatste. Volgens onderzoekers van Nippon Medical School in Japan is het aantoonbaar gezonder.

Volgens steeds meer studies functioneren mensen beter in een omgeving met planten en bomen. Het is bovendien een uitgemaakte zaak dat lichaamsbeweging gezond is. De onderzoekers vroegen zich af wat er gebeurt als je die twee factoren - een groene omgeving en beweging - met elkaar combineert.

Studie

De onderzoekers lieten 16 mannen van gemiddeld 57 jaar 2 keer wandelen. De ene keer liepen ze 2 uur door een stedelijk deel van Tokio waarin bijna geen bomen staan, de andere keer 2 uur in een bebost park. Tijdens beide wandelingen verbruikten de proefpersonen evenveel energie.

Resultaten
De onderzoekers zagen dat na het lopen in het park de diastolische en de systolische bloeddruk van de mannen significant lager was. Na de wandeling in de stedelijke omgeving was dat het niet het geval.


Lopen in het groen gezonder dan lopen in de stad


Lopen in het groen gezonder dan lopen in de stad


Na de wandeling in het park was bovendien de concentratie van het stresshormoon noradrenaline en de neurotransmitter dopamine verlaagd. Na de wandeling in de stedelijke omgeving was dat niet zo. Tegelijkertijd verhoogde het wandelen in een park de afgifte van adiponectin, en wandelen in een stedelijke omgeving niet. Adiponectin verhoogt de gevoeligheid voor insuline. Het hormoon laat spiercellen meer energie opnemen uit de bloedbaan.

Mogelijk verlaagt een natuurlijke omgeving psychologische stress meer dan een omgeving van beton. Dat versterkt de positieve effecten van beweging.Phytoncides
De onderzoekers vermoeden dat het stressverlagende effect van bewegen in de natuurlijke omgeving het werk is van phytoncides. Dat is een groep verbindingen als alphapinene, beta-pinene, tricyclene, camphene en limonene die worden uitgescheiden door bomen om zich te beschermen tegen micro-organismen. In eerdere studies hebben de Japanners aangetoond dat het inademen van die stoffen de aanmaak van stresshormonen vermindert.

Bron:
Eur J Appl Physiol. 2011 Nov;111(11):2845-53.

Meer:
Hardlopen in de weilanden gezonder dan op treadmill (3-5-2010)