Opgeladen: 14-10-2016
Opgeborgen in: Vlees, Levensverlenging
Translation: No translation yet

Met biefstuk kun je honderd worden, met knakworsten niet

Met de gezondheidsrisico's van rood vlees - da's rundvlees en varkensvlees waarmee nauwelijks is gerommeld, zoals biefstuk - loopt het wel los. Je kunt waarschijnlijk uitstekend oud worden als je veel rood vlees eet. Maar dat geldt niet voor intensief bewerkte vleesproducten, zoals knakworsten en frikadellen. Dat vermoeden Amerikaanse epidemiologen, verbonden aan de University of Washington, die het effect van rood vlees en processed meat op een kleine drieduizend Noord-Amerikaanse Indianen bestudeerden.

Intensief bewerkt vlees
Intensief bewerkte vleesproducten worden gemaakt in een fabriek. Het grondmateriaal waarvan de industrie knakworsten, hot dogs, frikadellen en spam maakt is dierlijk, maar het productieproces is behoorlijk extreem.

De producten komen dikwijls tot stand bij temperaturen die in een normale keuken ondenkbaar zijn. Daardoor neemt weliswaar de houdbaarheid toe, maar ontstaan volgens een groeiend aantal voedingswetenschappers ook een flink aantal gevaarlijke stoffen.


Met biefstuk kun je honderd worden, met knakworsten niet Met biefstuk kun je honderd worden, met knakworst niet

Onbewerkt rood vlees
Unprocessed red meat

Intensief bewerkt vlees
Processed meat



Studie
De onderzoekers gebruikten gegevens die waren verzameld in het kader van de Strong Heart Family Study. In dat project proberen onderzoekers een beter beeld te krijgen van de genetische aanleg voor hart- en vaatziekten bij de oorspronkelijke Amerikaanse Indianen.

De onderzoekers hadden in 2001-2003 bij 2846 studiedeelnemers gemeten hoe lang de telomeren in hun bloedcellen waren. Telomeren zijn een soort van moleculaire klok. Hoe langer ze zijn, hoe langer kun je waarschijnlijk nog leven. Meer over telomeren lees je hier.

In de periode 2006-2009 herhaalden de onderzoekers hun metingen ze dat nog eens, en bepaalden ze de mate waarin de telomeren korter waren geworden. Tegelijkertijd ondervroegen ze de studiedeelnemers over hun dieet.

Resultaten
Hoe meer intensief bewerkt vlees de studiedeelnemers dagelijks aten, hoe korter waren hun telomeren. Dat effect was statistisch significant. De consumptie van onbewerkt rood vlees had geen statistisch significant effect op de telomeerlengte.


Met biefstuk kun je honderd worden, met knakworsten niet



De onderzoekers poetsten alle factoren weg die invloed kunnen hebben op verouderingsprocessen - en dus ook op de telomeerlengte.

Conclusie
"The consumption of processed meat, but not unprocessed red meat, was associated with a shorter leukocyte telomere length in a large cohort of men and women over a wide age range", concluderen de onderzoekers. "Further studies are needed to better understand the biological mechanism by which processed meat intake influences cellular aging."

Bron:
J Nutr. 2016 Oct;146(10):2013-2018.

Meer:
Leef je langer als je veel vlees eet? (20-8-2016)
Overleeftip: vervang biefstuk door kipfilet (26-3-2012)
Wat gebeurt er als je een jaar alleen maar vlees eet (11-9-2007)


Gezondheidsrisico's van een eiwitrijk dieet stellen weinig voor
En dat geldt ook voor rood vlees. Maar intensief-bewerkte vleesproducten kun je misschien beter niet teveel eten.

Zes dingen die je kunt doen als je honderd wilt worden
En eentje daarvan is weinig intensief bewerkte vleesproducten eten.

Boterhamworst vermindert longcapaciteit
Intensief bewerkt vlees is niet alleen ongezond, maar heeft misschien ook een negatief effect op sportprestaties.