Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Myostatinremmers       Ongewone anabole methoden    

2 8 - 0 9 - 2 0 0 9

  Middel tegen verstopte neus remt misschien myostatin (Biochim Biophys Acta. 1997 Nov 20;1354(3):204-10.)

Okee, okee. Het is misschien een beetje gezocht. Maar misschien ook niet. En in dat geval zal het helemaal niet zo moeilijk zijn om supplementen te ontwikkelen die de aanmaak van myostatin verminderen, en de groei van de musculatuur bevorderen. Als je afgaat op een reageerbuisstudie die celbiologen van de Japanse Gunma University een decennium geleden publiceerden, dan zullen die supplementen het eenvoudige adrenaline-achtige phenylephrine bevatten. Of iets wat erop lijkt.

Even de theorie ophalen. Spiercellen maken zelf een eiwit aan dat de spiergroei afremt - myostatin. Schakel dat eiwit uit, en je spieren groeien fenomenaal. Onderzoekers kwamen het effect op het spoor door de studie van monsterlijk gespierde koeien als de Belgian Blue, een koeienras met een defect gen voor myostatin. Je ziet er eentje hieronder. Soms sluipt het defect ook in foklijnen van hondenrassen, en ontstaan er "hulkhonden".


Middel tegen verstopte neus remt misschien myostatin


Je kunt myostatin niet alleen uitschakelen door het myostatin-gen kapot te maken. Je kunt ook met gendoping spiercellen het eiwit follistatin laten aanmaken. Follistatin saboteert myostatin. [Er zijn nog meer manieren om myostatin te inactiveren, maar dat is een ander verhaal.] Follistatin wordt overigens van nature aangemaakt door de hypofyse in de hersenen, de immuuncellen en de cellen van de vaatwanden.

Phenylephrine

Phenylephrine

Adrenaline

Adrenaline

Efedrine

Efedrine

Synefrine

Synefrine

In de jaren negentig onderzochten Japanse wetenschappers of follistatin kapotte levers kan repareren. In 1998 publiceerden ze in Biochimica et Biophysica Acta een studie met de levercellen van ratten, waaruit de Japanners overigens concludeerden dat dat best wel eens zou kunnen. In die studie probeerden ze de aanmaak van follistatin in levercellen door een aantal ingrepen te verhogen.

Eentje daarvan was het toedienen van phenylephrine, een eenvoudig en stimulerend bestanddeel dat je veel tegenkomt in verzachtende medicijnen tegen verkoudheid of een verstopte neus. Phenylephrine lijkt op adrenaline en efedrine. Je ziet de structuurformules van phenylephrine en een paar verwante verbindingen hiernaast.

Exacte gegevens over het effect van phenylephrine geven de Japanners niet. Wel zeggen ze dat het effect sprekend lijkt op dat van glucagon, het hormoon dat zo ongeveer precies het tegenovergestelde doet als insuline. Over het effect van glucagon geven de onderzoekers wel exacte gegevens.


Middel tegen verstopte neus remt misschien myostatin


Boven in de figuur (A) zie je het effect van glucagon op het RNA. Hoe groter de vlek [eigenlijk: blot], des te meer opdrachten geeft het DNA aan de cel om follistatin aan te maken. De tijd onderaan is in uren.

De grafiek daaronder (B) vertelt hoeveel follistatin de cellen afgeven. Ook het effect van phenylephrine op de afgegeven hoeveelheid follistatin wordt na vijf uur blootstelling significant, aldus de onderzoekers.

Er zijn verschrikkelijk veel adrenaline-achtige verbindingen. Sommige zijn stimulerend en kun je beter niet in hoge doses gebruiken. Er zijn er ook een stel - de groentenzuren - waarvan je zonder problemen enkele grammen per dag kunt gebruiken. Wie-weet zitten daar een stel bij die de aanmaak van follistatin fiks verhogen.

Hum. Er zijn nog meer voedingsstoffen die myostatin remmen. Als je die nou eens...

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken