Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanken       Psychologie       Eiwitten       Plantaardige eiwitten    

1 8 - 0 9 - 2 0 0 6

  Midden in de nacht werd bodybuilder Kenneth Williams veganist (Marin Independent Journal 09/16/2006)
Kenneth Williams is het gezicht van In Defense Of Animals, een Amerikaanse organisatie die opkomt voor de rechten van dieren, en veganist. In dit interview vertelt Williams, de webmaster van veganmusclepower.com, hoe hij veganisme combineert met bodybuilding.
Kenneth Williams
Vroeger was Williams een echte dieren-eter. 'My whole diet consisted of chicken, fish, steak and lots of dairy', zegt hij. Maar drie jaar geleden kreeg 'a moment'. Williams stond midden in de nacht op om eiwitten te eten. Hij deed de kipfiletjes op zijn bord, en ineens zag hij 'all the death and destruction around the world'.
Williams kroop weer in bed, en werd wakker als veganist.
Het omschakelen naar een veganistisch dieet was moeilijk, zegt Williams. Hij viel af. Maar hij ontdekte uiteindelijk hoe hij toch voldoende eiwitten uit plantaardige producten kon halen: bijvoorbeeld uit amaranth, een graansoort uit het Himalaya-gebergte en de Andes (in de Andes heet amaranth kiwicha).
Williams zou over dertig jaar wel eens een belangrijke pionier kunnen blijken. De eiwitcrisis sluipt dichterbij. Het wordt steeds moeilijker dierlijke eiwitten te produceren, al zorgt een ondoorzichtig systeem van subsidies ervoor dat we dat niet merken. En de productie van eiwitten in fabrieken, wel, daar zullen we het maar niet over hebben.
Kiwicha, zei je?

1 1 - 0 9 - 2 0 0 6

  Synthetisch eiwit was een ramp (Seedling October 1990)
Heb je het niet zo op dat gerommel met voeding? Het geklungel met synthetische componenten? De recente geschiedenis geeft je groot gelijk. De oude Sowjet-Unie heeft in de jaren zeventig en tachtig een grootschalig experiment uitgevoerd met synthetisch eiwit - single cell protein - en dat is op een catastrofe uitgedraaid.
Tot in de jaren negentig stonden er in de Sowjet-Unie een kleine honderd fabrieken die synthetisch eiwit maakten. In 1986 produceerde het land 1.6 miljoen ton van het product. [PhD-thesis Anthony Rimmington, Birmingham 1988] [Offline]
Productie-eenheid voor synthetisch eiwit
Synthetisch eiwit ontstaat als micro-organismen de koolwaterstoffen in olie, aardgas of methanol omzetten. In 1957 begon British Petroleum met onderzoek in die richting, meldde Time in 1962. [Time, dec. 21, 1962] BP gebruikte Candida-schimmels. Het eiwit van BP, dat in de jaren zestig op de markt kwam, heette Toprina, maar het was niet het enige synthetische eiwit. Onderzoekers hebben gewerkt aan eiwitproductie door gisten en zelfs bacterien, tot de oliecrisis in de jaren zeventig een punt zette aan het idee om olie om te zetten in voedsel.
Maar niet in de Sowjet-Unie. De Sowjet-Unie had geen markt-economie, dus ook geen oliecrisis. In de jaren zeventig stampten de communisten de ene na de andere fabriek voor single cell protein uit de grond, en gebruikte daarbij kennis die het westen inmiddels had afgedankt. Het synthetische eiwit was bedoeld voor veevoer.
De Sowjet-Unie produceerde in totaal 86 verschillende synthetische eiwittypes. PVC's, heetten ze: protein-vitamin combinations.
Het experiment draaide uit op een ecologische ramp. In de industriestad Kirishi kwam het in 1987 tot een opstand. De belangrijkste fabriek in de stad was een plant die waarschijnlijk het proces van British Petroleum gebruikte en het eiwitpreparaat Paprin produceerde. Door een slecht productieproces ontsnapten continu kilo's eiwitpoeder en micro-organismen. Het gevolg was dat de omwonenden, en vooral kinderen, een verhoogde kans op kanker, afwijkingen aan de geslachtsorganen en ademhalingsstoornissen hadden. In 1987 zorgde een bedrijfsongeluk zelfs voor een acute kleine sterftegolf in het stadje.
Wat er allemaal aan de hand was is nooit precies bekend geworden. De overheid hield gegevens achter.
De opstand in Kirishi verspreidde zich naar de honderd andere locaties waar eiwitfabrieken stonden. Toen onderzoekers gingen graven, lekte uit dat het synthische eiwit een keur van bijwerkingen veroorzaakte bij biggen, en misschien ook bij mensen die vlees van de dieren aten.
Uiteindelijk haalde het protest weinig uit. De fabriek in Kirishi bleef open tot 1993. Toen stortte de vraag naar synthetische eiwitten in. Nu maken in ieder geval sommige eiwitfabrieken wodka.

1 8 - 0 9 - 2 0 0 6

  Amerika jaagt op killerbacterie in spinazie (BBC)
E. Coli O157, om precies te zijn. Een mysterieuze uitbraak doodde al een vrouw van 77, en zorgde ervoor dat meer dan honderd slachtoffers moesten worden opgenomen in het ziekenhuis. Bron van de besmetting: spinazie. Maar hoe de bacterie, die voorkomt in de ingewanden van koeien, in de spinazie terechtkomt - en wel in twintig merken tegelijkertijd - dat weten de onderzoekers niet.
E.Coli 157
Zeventien mensen zouden nierbeschadiging hebben opgelopen door de agressieve hamburgerbacterie.
De FDA en het CDC zoeken de besmetting in verontreinigde bemesting. Wageningse onderzoekers vonden nog niet zo lang geleden een hele andere besmettingsroute. Ze ontdekten dat gevaarlijke bacterien ook in groenten zelf kunnen doordringen... [Weekblad voor Wageningen UR / 8e jaargang / 1 juni 2006]
 Update: De FDA heeft de besmettingbron gevonden. Het was een fabriek die spinazie verwerkte. [FDA September 29, 2006]
 Update 2: De FDA is binnengevallen bij de twee bedrijven waar de besmette spinazie vandaan kwam. Wat de agenten precies zochten bij Growers Express en Natural Selection Foods is niet duidelijk, maar volgens een advocaat kan het gaan om missing quality assurance documents. Het gaat niet om terrorisme, verzekert het agentschap, maar de FDA is al wel quite some time met de zaak bezig. [San Jose Mercury News Oct. 04, 2006]>
 Update 3: In september overleed een kleuter van bijna drie jaar door besmetting met een killerbacterie. Nu pas zijn de labtests binnen, die het verband tussen de het sterfgeval en de besmette spinazie binnen. De FDA zoekt in de bedrijven naar bewijsmateriaal. Er komt een rechtszaak. [AP 10.05.2006]
 Update 4: In dezelfde Californische regio waar de besmette spinazie vandaan kwam, heeft nu ook een producent van sla batches teruggehaald. Tests hadden in het irrigatiewater een E.Coli gevonden. Econoom Karen Klonsky: "Spinach is used by only 3% of households. Lettuce is something else. About 50% of households eat it." [LA Times October 9, 2006]
  Update 5: In een dood wild zwijn, dat is gevonden in de buurt van de besmette spinazievelden, hebben onderzoekers de killerbacterie gevonden die de VS weken in zijn ban heeft gehouden. Eerder vonden de onderzoekers dezelfde dodelijke variant in koeienmest. Waarschijnlijk is het vee besmet door de wilde dieren. [Mercury News Oct. 27, 2006]

1 3 - 0 9 - 2 0 0 6

  Voedingsgoeroe houdt het op junkfood (muscletech.com September 11, 2006) [Offline]
Op de website van creatinebakker MuscleTech is Chris Aceto, de bodybuilding-adviseur, geestschrijver en voedingsgoeroe begonnen met een blog. Aceto's eerste stukje verscheen maandag.
Chris Aceto
Aceto heeft jarenlang louter junk gegeten, bekent hij. Terwijl hij bodybuilders vertelde hoeveel kipfilet en vitamine C ze moeten eten, leefde de goeroe op franse frietjes. En trainen deed Aceto, die stukjes schreef als Which Exercise is better for quad development, front squats of regular squats? evenmin.
Maarrrrrrr.... Aceto heeft het licht gezien. Hij heeft zijn leven veranderd. Hij gaat er frontaal tegen aan. Hij werkt alweer aan zijn six-pack. Volg zijn vorderingen! Zijn wonderbare transformatie! Op zijn blog! Koop zijn boeken! En de supplementen van MuscleTech!

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken