Opgeladen: 18-7-2018
Opgeborgen in: Overgewicht
Translation: Obese, but nevertheless healthy (19-7-2018)

Obees, maar toch gezond

Obees, maar toch gezond
Het bestaat misschien echt: een gezonde vorm van obesitas. Tenminste, tot die slotsom komen Canadese onderzoekers, verbonden aan York University, in een studie die binnenkort verschijnt in Clinical Obesity. Volgens dat onderzoek is er inderdaad een groep obese mensen die gezond is. Maar ook als de Canadezen het gelijk aan hun kant hebben, dan is die groep gezonde obese mensen wel errug klein...

Metabolically healthy obesity
Gezondheidswetenschappers vragen het zich al enkele jaren af of er zoiets als gezonde obesitas bestaat. De meeste onderzoekers denken van niet, maar een minderheid denkt er anders over.

Ook die laatste groep is er van overtuigd dat de meeste obese mensen ongezond zijn. De meeste obese mensen hebben diabetes, een slechte cholesterolhuishouding of een verhoogde bloeddruk. Maar wat als die risicofactoren nou afwezig zijn? Is obesitas dan nog steeds ongezond?

Studie
De onderzoekers snaaiden uit 5 verschillende epidemiologische onderzoeken de gegevens van 54.089 volwassen Amerikanen bijelkaar. De onderzoekers kenden de BMI, taille, bloeddruk, cholesterolwaarden en insulinegevoeligheid van de studiedeelnemers - die ook nog eens gemiddeld een kleine dertien jaar waren gevolgd.

Van de studiedeelnemers had slechts 17 procent een gezond gewicht, een gezond cholesterol, een gezonde bloeddruk en geen diabetes. Welkom in de 21ste eeuw.

Resultaten
De studiedeelnemers met een BMI van 25-30, en de studiedeelnemers die obees waren, hadden geen verhoogde kans op overlijden als ze voor de rest gezond waren, en geen risicofactoren [No RF] hadden. Hetzelfde gold voor de studiedeelnemers met een omvangrijke taille.


Obees, maar toch gezond


Obees, maar toch gezond




Toen de onderzoekers keken naar de risicofactoren op zichzelf - naar diabetes type 2, een verhoogd cholesterol en een verhoogde bloeddruk - zat de vork anders in de steel. De studiedeelnemers die bijvoorbeeld alleen maar diabetes hadden, maar verder geen last hadden van overgewicht, een verhoogde bloeddruk en te hoge cholesterolwaarden, hadden wel degelijk een verhoogd risico op overlijden.


Obees, maar toch gezond




Conclusie
"This is in contrast with most of the literature and we think this is because most studies have defined metabolic healthy obesity as having up to one metabolic risk factor", zegt eerste auteur Jennifer Kuk in een persbericht. [sciencedaily.com July 12, 2018]

"This is clearly problematic, as hypertension alone increases your mortality risk and past literature would have called these patients with obesity and hypertension, 'healthy'. This is likely why most studies have reported that 'healthy' obesity is still related with higher mortality risk."

"We're showing that individuals with metabolically healthy obesity are actually not at an elevated mortality rate. We found that a person of normal weight with no other metabolic risk factors is just as likely to die as the person with obesity and no other risk factors."

"This means that hundreds of thousands of people in North America alone with metabolically healthy obesity will be told to lose weight when it's questionable how much benefit they'll actually receive."

Toch even zeuren
Ook als Kuk gelijk heeft, dan verandert er voor de overweldigende meerderheid van de obese mensen weinig: als ze gezond willen blijven, doen ze er nog steeds goed aan om af te vallen. Als er inderdaad zoiets bestaat als gezonde obese mensen, dan is die groep erg klein. In Kuks onderzoek kwam slechts 6 procent van alle obese studiedeelnemers in aanmerking voor het predicaat metabolically healthy obese...

Bron:
Clin Obes. 2018 Jul 12. doi: 10.1111/cob.12263. [Epub ahead of print].

Meer:
Niet nog minder eten maar fors meer bewegen houdt ex-dikkerd slank (9-11-2017)
Half uur intervaltraining per dag heft de negatieve gezondheidseffecten op van het aller-aller-aller-slechtste dieet denkbaar (24-9-2017)
Tailleomvang zegt meer over gezondheid dan BMI (5-12-2012)


Gediscrimineerde dikkerd beweegt minder

Slank maar met buikje? Toch ongezond...

Dierstudie: ginkgo houdt onverbeterlijke dikkerd gezond

Gediscrimineerde dikkerd beweegt minder
Gewichtsdiscriminatie maakt het voor dikke mensen nog moeilijker maakt om af te slanken en gezond te blijven dan het al is.

Slank maar met buikje? Toch ongezond...
Je bent netjes op gewicht, want je BMI schommelt zo ergens rond de 25, maar je hebt wel een buikje. Niks aan het handje, zeiden artsen en voedingsdeskundigen tot voor kort.

Dierstudie: ginkgo houdt onverbeterlijke dikkerd gezond
Dikke mensen die niet bereid zijn meer te bewegen of gezonder te eten zouden misschien Ginkgo biloba kunnen slikken. Daardoor blijft hun overgewicht beperkt, en vermindert hun kans op diabetes of andere ziekten.