30.06.2011

Dierstudie: olijfolie goed voor (oude) spieren

Een dieet met veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren - lees: olijfolie - houdt op hogere leeftijd spieren beter gezond en sterk dan een dieet met veel verzadigde vetzuren - lees: vetten uit kant-en-klare producten en melk en vlees. Dat suggereert een dierstudie die Franse voedingsonderzoekers hebben gepibliceerd in Clinical Nutrition.

Spieren en vet
De allerbelangrijkste voedingsfactor waarmee krachtsporters hun spiermassa kunnen vergroten zijn natuurlijk kilocalorieën. Het komt weliswaar in onze decadente regionen niet voor, maar in minder fortuinlijke regio's zet een ordinair tekort aan kilocalorieën bij veel krachtsporters een rem op de spiergroei. Op de tweede plaats komt natuurlijk de hoeveelheid eiwitten in het dieet. En op de derde plaats komt... Ja, wat komt er dan?

Vetzuursamenstelling, suggereren steeds meer studies. Het lichaam verbrandt makkelijker enkelvoudig onverzadigde vetzuren dan verzadigde, meervoudig-onverzadigde vetzuren uit vis stimuleren de verbranding van vetzuren en helpen spiercellen bij de aanmaak van nieuwe eiwitten. We noemen maar wat.

Studie
De Franse studie, die tussen twee haakjes is gedaan door onderzoekers van het instituut INRA, bevestigt het belang van de vetzuursamenstelling van het dieet voor de spiermassa. In de studie kregen bejaarde ratten van 2 jaar oud 16 weken lang gewoon voer [OC], voer met extra olijfolie [HFO] of voer met extra palmitaat [HFP]. Palmitaat is een verzadigd vetzuur. Het zit in de palmolie waarmee de voedingsindustrie ons op dit moment volstopt, en zit in betrekkelijk kleine concentraties in vlees en zuivel.

Resultaat
In de 16 weken werden de HFO- en HFP-ratten dikker. Hun spiermassa nam niet toe, maar in hun spieren zagen de onderzoekers verdomd interessante dingen gebeuren.

Stimuleerden de onderzoekers de spiercellen van de ratten met een hoge concentratie insuline en aminozuren, dan nam in de olijfoliegroep de aanmaak van spiereiwit beduidend meer toe dan in de spiercellen van de palmitaatgroep. In de spiercellen van de dieren die olijfolie hadden gekregen werd het anabole signaalmolecuul mTOR fors actiever dan in de spiercellen van de dieren die met palmitaat waren vetgemest.


Dierstudie: olijfolie goed voor (oude) spieren


Dierstudie: olijfolie goed voor (oude) spieren


Dierstudie: olijfolie goed voor (oude) spieren


In de spiercellen stonden mechanismen die vetzuren verbranden in de HFO-groep een tandje hoger, zie je hierboven. In die spieren van die ratten vonden de onderzoekers dan ook drie keer minder opgeslagen vet dan in de spieren van de HFP-ratten.

In het vet en de bloed verlaagde olijfolie de aanmaak van ontstekingsfactoren als Tumor Necrose Factor-alfa en Interleukine-1-beta. Die ontstekingsfactoren zorgen ervoor dat cellen ongevoeliger worden voor insuline.

Slot
De ratten trainden niet, en kregen voer met een normale hoeveelheid eiwit. Je vraagt je af wat er zou zijn gebeurd als de ratten hun spieren wel intensief hadden gebruikt, en voer met een verhoogde hoeveelheid eiwit hadden gekregen.

Bron:
Clin Nutr. 2011 Dec;30(6):799-806.

Meer:
Waarom je makkelijker slank blijft met olijfolie dan met verzadigd vet (16-10-2010)
Gezonde margarines maken depressief, olijfolie blij (12-3-2010)
Met olijfolie verandert cholesterol makkelijker in testosteron (3-8-2009)