03.06.2013

Olympische Q10-studie rammelt - en niet zo'n beetje ook

Als je drie Duitse onderzoekers mag geloven, dan maakt suppletie met Q10 je fitter. Olympische sporters, die een fikse dosis Q10 slikten, zouden dankzij dat supplement meer Watts uit hun lichaam kunnen persen, aldus de Duitsers. Wat dat precies inhoudt? Wij hebben geen flauw idee. En de Duitsers waarschijnlijk ook niet.

Het Duitse onderzoek is mede bekostigd door Kaneka, de grootste Q10-producent ter wereld. Kaneka zet de laatste jaren hoog in op ubiquinol, de actieve vorm van Q10. De niet-actieve vorm is ubiquinone. Die produceert Kaneka ook, maar na de komst van de goedkope Chinese ubiquinone is Kaneka steeds meer werk gaan maken van het prijzige ubuiqinol.

Ubiquinol zet in het lichaam om in ubiquinone, en andersom. Volgens door Kaneka bekostigde studies neemt het lichaam ubiquinol echter 6-10 keer beter op dan ubiquinone. [Regul Toxicol Pharmacol. 2007 Feb;47(1):19-28.]


Olympische Q10-studie rammelt - en niet zo'n beetje ook



Cellen hebben Q10 nodig voor de omzetting van voedingsstoffen in energie. Vandaar dat onderzoekers zich afvragen of suppletie met Q10 de prestaties van sporters verbetert. Volgens sommige studies is dat niet het geval, maar er is ook onderzoek dat wel - zij het bescheiden - ergogene effecten vindt. Turkse onderzoekers ontdekten bijvoorbeeld dat Q10-suppletie explosieve bewegingen een beetje sneller maakt, en volgens Japanse onderzoekers stelt Q10-suppletie duursporters in staat om na een langdurige inspanning wat snellere sprintjes te trekken. Een overzicht van wat deze webstek over Q10 en sporters heeft bericht vind je hier.

Onlangs verscheen in de Journal of the International Society of Sports Nutrition een door Kaneka gesponsorde humane studie, waarvoor particuliere onderzoekers maar liefst vijftig getrainde Olympische sporters - gemiddelde leeftijd: 20 jaar - gedurende 6 weken dagelijks 300 mg ubiquinol lieten slikken. Vijftig andere sporters slikten een placebo. De sporters kwamen uit diverse disciplines.

De Duitsers vertellen niet hoe ze hun gegevens hebben verkregen. Welke tests ze hun proefpersonen hebben afgenomen staat niet in het artikel. De vage formuleringen laten zelfs de mogelijkheid open dat verschillende proefpersonen verschillende tests hebben afgelegd. "Physical performance is usually measured by a gradual, continuous or intermittent shaped rising stress test during spirometry determined on a bicycle or treadmill", schrijven de onderzoekers bijvoorbeeld.

De onderzoekers willen wel verklappen dat ze hun gegevens hebben verkregen met de IAS 150 van Ergoline, "which measures Watt performance". Hieronder zie je wat er op je scherm tevoorschijn komt als je "IAS 150" en "Ergoline" intikt op Google: de publicatie van de Duitsers, en verder niks. Daar word je ook niks wijzer van.


Olympische Q10-studie rammelt - en niet zo'n beetje ook


De figuren hieronder vatten de gegevens samen die de Duitsers uit hun voodoo-onderzoek hebben geput. Het aantal Watts per kg lichaamsgewicht nam na 3 [T=2] en 6 [T=3] weken suppletie meer toe in de Q10-groep dan in de placebogroep.


Olympische Q10-studie rammelt - en niet zo'n beetje ook


Olympische Q10-studie rammelt - en niet zo'n beetje ook


Hecht jij er enige waarde aan? Wij niet.

Bron:
J Int Soc Sports Nutr. 2013 Apr 29;10(1):24.

Meer:
Q10-suppletie maakt explosieve bewegingen een beetje sneller (29-5-2013)
Meer uithoudingsvermogen en mitochondria door mix van Q10 en andere mitochondrial nutrients (3-6-2011)
Humane studie: Q10 verhoogt uithoudingsvermogen (een beetje) (11-8-2010)