11.12.2013

Pepermuntolie vergroot uithoudingsvermogen

Als je een beetje pepermuntolie [voornaamste bioactieve bestanddeel: (-)-menthol] oraal inneemt, dan zou je uithoudingsvermogen wel eens spectaculair kunnen toenemen. Dat gebeurde in ieder geval bij de 12 mannelijke studenten waarmee sportwetenschappers van de University of Mohaghegh Ardabili in Iran experimenteerden.Als je een beetje pepermuntolie [voornaamste bioactieve bestanddeel: (-)-menthol] oraal inneemt, dan zou je uithoudingsvermogen wel eens spectaculair kunnen toenemen. Dat gebeurde in ieder geval bij de 12 mannelijke studenten waarmee sportwetenschappers van de University of Mohaghegh Ardabili in Iran experimenteerden.
Als je een beetje pepermuntolie [voornaamste bioactieve bestanddeel: (-)-menthol, structuurformule hiernaast] oraal inneemt, dan zou je uithoudingsvermogen wel eens spectaculair kunnen toenemen. Dat gebeurde in ieder geval bij de 12 mannelijke studenten waarmee sportwetenschappers van de University of Mohaghegh Ardabili in Iran experimenteerden.

Niet perfect
We zeggen het maar meteen: als je een beetje kritisch bent, en met je verkeerde been uit bed bent gestapt, dan kun je het onderzoek dat Abbas Meamarbashi and Ali Rajabi publiceerden in de Journal of the International Society of Sports Nutrition debunken totdat er niets meer van over is. Methodologisch is de studie niet perfect.

Maar goed, dan mis je misschien de komst van een nieuw duursportsupplement dat net zo'n grote klapper wordt als beet root. Want de effecten die de Iraniërs rapporteren zijn niet mis.

Sportwetenschappers hebben meerdere keren bestudeerd wat er gebeurt als sporters pepermuntolie inademen, en onder meer ontdekt dat pepermunt het humeur en de longfunctie verbetert, en de verzuring vermindert. Maar of sporters ook daadwerkelijk harder of langer kunnen rennen door pepermuntolie, of wat er gebeurt als je pepermuntolie niet inademt maar slikt, dat hadden ze nooit onderzocht. Dus deden de Iraniërs dat.

Studie
De onderzoekers gaven hun proefpersonen gedurende 10 dagen elke dag een flesje met 0.5 l water. Daarin hadden ze 0.05 gecontreerde pepermuntolie - de onderzoekers spreken consequent over "peppermint essential oil" - opgelost.

Voor en na de suppletieperiode onderwierpen de onderzoekers de studenten aan het Bruce-protocol. Dat is een gestandaardiseerde inspanningstest waarbij proefpersonen steeds harder moeten rennen op een loopband, met een steeds iets hogere helling.

Resultaten
Je ziet in de tabel hieronder dat door de suppletie de studenten fors meer zuurstof konden opnemen en meer kilocalorieën konden verbranden.


Als je een beetje pepermuntolie [voornaamste bioactieve bestanddeel: (-)-menthol] oraal inneemt, dan zou je uithoudingsvermogen wel eens spectaculair kunnen toenemen. Dat gebeurde in ieder geval bij de 12 mannelijke studenten waarmee sportwetenschappers van de University of Mohaghegh Ardabili in Iran experimenteerden.


De prestaties van de studenten verbeterden spectaculair. De afstand die ze konden afleggen nam toe met maar liefst 40.7 procent, de time to exhaustion met 24.9 procent.


Als je een beetje pepermuntolie [voornaamste bioactieve bestanddeel: (-)-menthol] oraal inneemt, dan zou je uithoudingsvermogen wel eens spectaculair kunnen toenemen. Dat gebeurde in ieder geval bij de 12 mannelijke studenten waarmee sportwetenschappers van de University of Mohaghegh Ardabili in Iran experimenteerden.


Alle effecten die de onderzoekers vastlegden waren statistisch significant.

Conclusie
De onderzoekers denken dat pepermuntolie op verschillende manieren werkt. "Relaxation of bronchial smooth muscles, increase in the ventilation and brain oxygen concentration, and decrease in the blood lactate level are the most plausible explanations", schrijven de Iraniërs.

Bron:
J Int Soc Sports Nutr. 2013 Mar 21;10(1):15.

Meer:
Taurine verhoogt opname glucose door spieren (5-12-2013)
Dierstudie: tijdens inactiviteit houdt cacao-fenol (-)-epicatechin duursporters fit (28-11-2013)
Met drie gram L-carnitine hebben voetbalspelers een streepje voor (14-10-2013)