28.11.2014

Pull-over: een slechte oefening voor de pecs, maar een goede voor de triceps

Bodybuilders en fitnessfanaten die de pull-over gebruiken als een oefening voor hun borstspieren verdoen hun tijd. Tot die conclusie komen Braziliaanse onderzoekers, verbonden aan de Federal University of Lavras. De onderzoekers vergeleken de bench-press en de pull-over met elkaar, en ontdekten dat de bench-press een beduidend betere oefening voor de spieren in het bovenlichaam is dan de pull-over.

Studie
Pull-over slechte oefening voor de pecs
De onderzoekers lieten de bench-press en de pull-over [hiernaast uitvoeren door 12 ervaren krachtsporters. De Brazilianen hadden electroden op hun spieren geplakt, zodat ze konden zien hard die moesten werken.

Resultaten
De bench-press sprak beide delen van de borstspier beter aan dan de pull-over, en prikkelde ook de voorkant van de delts beter. De waarden op de Y-as zijn microvolts.


Pull-over slechte oefening voor de pecsVoor de lats en de triceps was de pull-over een betere oefening dan de bench-press. De prikkeling van de lats door de pull-over stelde weinig voor, maar die van de triceps was aanzienlijk. Bodybuilders zouden de pull-over dus kunnen gebruiken als een oefening voor hun triceps.


Pull-over slechte oefening voor de pecsSlot
De onderzoekers willen de pull-over niet afschrijven, en zien wel degelijk nuttige toepassingen voor de oefening. "The pullover is indicated as a good transition exercise from the anterior to the posterior portions of the body", schrijven ze. "With regard the adjustment of the pullover in training programs, we suggest its application in agonist/antagonist training to provide take advantage of the transitional potential offered by this exercise."

"In sports, the pullover could be usually prescribed as part of strength training for athletes in many sports modalities, both for performance improvement, enhancement of strength and power, and for the prevention of injuries that may result from repetitive movements above the shoulder line. In such situations, glenohumeral joint is often requested due to the exercise specificity degree that is very similar to movements of serving and cutting in volleyball, serving in tennis and pitching in baseball, to name a few examples."

Bron:
Motriz, Rio Claro, v20 n2, 200-205, Apr/Jun, 2014.

Meer:
Decline bench press beter voor pectoralis dan incline bench press (17-7-2014)
Bankdrukken met stang beter dan bankdrukken op Smithmachine (14-8-2010)
Bankdrukken isoleert borstspier net zo goed als peck-deck (11-5-2009)