|
||
|
||
1 0 - 0 8 - 2 0 0 1 Salbutamol werkt als doping
Het antiastmamiddel salbutamol, de actieve stof in Ventolin, is geschikt als dopingmiddel. Dat concluderen Franse onderzoekers uit een onderzoek onder acht recreatieve wielrenners.
De sporters kregen het middel drie weken lang. 's Morgens om acht uur slikten ze vier milligram, om twaalf uur weer vier milligram en 's middags om vijf uur nog eens vier milligram. Na de drie weken moesten de proefpersonen zich op een fiets volledig leeg rijden op 80 tot 85 VO2max. De onderzoekers bepaalden aan de hand van de hartslag van de sporters wanneer die dat tempo niet meer konden volhouden.
De onderzoekers herhaalden de proef een paa weken later met een placebo. De figuur hieronder geeft aan hoe lang de individuele proefpersonen op het gewenste niveau konden blijven rijden. Duidelijk is dat salbutamol de prestaties verbeterde.
Analyse van het bloed van de renners wees uit dat de concentratie vrije vetzuren (FFA) hoger was in de salbutamolgroep. Tijdens de sessie - daarvoor niet.
De onderzoekers speculeren dat de salbutamol het enzym adenylcyclase in de cellen activeert. Daardoor gaat de lever meer glucose aanmaken en afgeven, maar stijgt de afgifte van insuline zi fors dat de glucosespiegel uiteindelijk daalt.
Verder stijgt de verbranding van vet - en daardoor stijgt de hoeveelheid vrije vetzuren in het bloed. Dat laatste kan echter niet de verbetering van de prestaties verklaren. De oorzaak daarvan zoeken de Fransen eerder in een verhoogde opname van glucose.
Voor en tijdens de inspanning is er geen verschil in cortisol- en testosteronspiegels bij beide groepen. Daarna wel. De verschillen waren echter niet significant.
Na de sessie waren ook de spiegels van groeihormoon verhoogd. Die verschillen waren wel significant.
De Fransen zijn daarover nogal verbaasd. In de meeste literatuur blijkt salbutamol of de groeihormoonaanmaak met rust te laten of juist - waarschijnlijk doordat het de afgifte van de groeihormoonremmer somatostatine verhoogt - te verminderen. Lichamelijke inspanning is een factor die in die studies ontbreekt. Waarschijnlijk is het effect bij de langere trainingen van de grote-mensen-duursport nog groter, speculeren de onderzoekers.
Duidelijk steeg de concentratie van het actieve schildklierhormoon T3. Dat is niet verrassend, zeggen de Fransen. Beta-2-agonisten verhogen, waarschijnlijk door hun effect op de glucosehuishouding, de omzetting van T4 naar T3.
In dierstudies, maar ook in een paar humane onderzoeken, is salbutamol anabool gebleken. [J Strength Cond Res. 2005 Feb;19(1):102-7.] De onderzoekers denken dat ze voor die eigenschap misschien ook aanwijzingen hebben gevonden. Toen ze de concentraties eiwit en ureum - het afbraakproduct van de eiwitcyclus - maten, vonden ze dat minde ureum in de salbutamolgebruikers. Dat komt misschien doordat het middel eiwitsparend heeft gewerkt. Denken de onderzoekers.
Collomp K, Candau R, Lasne F, Labsy Z, Prefaut C, De Ceaurriz J. Effects of short-term oral salbutamol administration on exercise endurance and metabolism. J Appl Physiol. 2000 Aug;89(2):430-6. [Link] |
|
|