08.05.2013

Sportdrankjes werken niet bij recreatieve lopers

Sportdrankjes werken niet bij recreatieve lopers

Recreatieve hardlopers, die een paar keer per week drie kwartier tot anderhalf uur gaan rennen, hoeven hun geld niet te besteden aan sportdrankjes. Sportdrankjes zorgen er niet voor dat ze op een afstand van twintig kilometer scherpere tijden neerzetten. Dat schrijven voedingswetenschappers van de University of Tennessee-Knoxville in de Journal of the International Society of Sports Nutrition.

Sportdrankjes
Volgens veel, heel veel studies helpen sportdrankjes duursporters beter presteren. Vooral producten die naast snel opneembare koolhydraten ook eiwitten bevatten - in een verhouding van 3:1 - zouden goed moeten werken, omdat die niet alleen energie leveren, maar ook spierherstel zouden bevorderen.

Studie
De overweldigende meerderheid van die studies is echter verricht in laboratoria. De onderzoekers besloten daarom om sportdrankjes uit te testen in twaalf getrainde recreatieve hardlopers - het waren mannen van 18-55 jaar - die in de open lucht een parcours van 19.2 km rond een meer moesten afleggen.

Vijf minuten voordat de mannen gingen rennen kregen ze 120 ml sportdrank. Na elke 4 km die ze hadden afgelegd kregen ze nog zo'n hoeveelheid. In totaal dronken de mannen dus 600 ml sportdrank.

De onderzoekers lieten de mannen vier keer rennen, en gaven ze telkens een andere sportdrank.


Sportdrankjes werken niet bij recreatieve lopers Sportdrankjes werken niet bij recreatieve lopers Sportdrankjes werken niet bij recreatieve lopers

Crystal Light

Een light-product zonder kcals. Gebruikt als placebo. [PLA]

Gastorade

Een sportdrank met 6 procent snel opneembare koolhydraten. Per inname 25 kcals. [CHO]

Accelerade

Een sportdrank met 6 procent snel opneembare koolhydraten plus 1.4 procent eiwit. Per inname 40 kcals. [CHO-P]


Omdat Gatorade minder kcals leverde dan Accelerade lieten de onderzoekers hun proefpersonen ook nog een keer rennen op een wat sterker geconcentreerde Gatorade-sportdrank. Die leverde de lopers net zoveel energie als Accelerade. [CHO-CHO]

Resultaten
De sportdrankjes hadden geen effect op de totale tijd die de mannen nodig hadden om de 19.2 km af te leggen, vertelt de eerste figuur hieronder. Of de sportdrankjes nu alleen koolhydraten bevatten, of een mix van koolhydraten en eiwitten, ze werkten even goed als een product zonder kcals.

De onderzoekers hadden de mannen gevraagd of ze de laatste 1.92 km van de afstand een eindsprint wilden inzetten. Ook op de sprinttijden hadden de sportdrankjes geen invloed, zie je in de tweede figuur hieronder.


Sportdrankjes werken niet bij recreatieve lopers


Sportdrankjes werken niet bij recreatieve lopers


Ook op de hartslag en het gevoel van vermoeidheid hadden de sportdrankjes geen effect.

In veel studies naar sportdrankjes laten de onderzoekers hun proefpersonen rennen op nuchtere maag. Deze proefpersonen hadden, net zoals de meeste lopers buiten het lab, gewoon gegeten. Ook bewegingsprotocollen die de hoeveelheid glycogeen in de spieren uitputten voordat de suppletie begint schitterden door afwezigheid.

Conclusie
"Results of the present investigation suggests no difference in endurance performance between commercially available CHO and CHO-P supplements in outdoor runs > 60 minutes at moderate- to vigorous-intensity for male recreational runners", schrijven de onderzoekers. "Additionally, this supplementation did not enhance performance above that of PLA."

Bron:
J Int Soc Sports Nutr. 2013 Mar 28;10(1):17.

Meer:
Mannen hebben tijdens duurinspanningen meer kans op dehydratie dan vrouwen (16-3-2013)
Wielrenners fietsen net zo goed op bananen als op sportdrank (18-2-2013)
Optimale dosis koolhydraten voor wielrenners is 78 gram per uur (18-9-2012)