03.05.2011

Supereeuwelingen zijn extreem gezond

Extreem oud worden komt neer op extreem gezond blijven. Ook al klimmen de jaren, je krijgt geen last van kwalen en chronische ziekten en je zorgt helemaal voor jezelf. Niks geen gedoe met rollators en rolstoelen. Tot die conclusie kwamen onderzoekers van de University of Southern California in Los Angeles nadat ze de gegevens van vrouwen en mannen bestudeerden die ouder werden dan 110.

Supereeuwelingen zijn extreem gezond
Er lopen steeds meer super-centenarians rond op deze planeet: mensen die ouder zijn dan 110. Sommigen van hen zijn beroemd, zoals de Franse Jeanne Calment. Calment, geboren in 1875 en die in 1997 op 122-jarige leeftijd overleed. Ze schreef zelf haar hoge leeftijd aan haar leefstijl. Ze dronk graag port, gebruikte olijfolie en consumeerde elke week ongeveer een kilo chocolade. Ze was de laatste jaren van haar leven waarschijnlijk de oudste mens op aarde, en heeft daarom een eigen lemma op Wikipedia. [Wikipedia]

De laatste 12 jaar van haar leven was Calment een super-centenarian. Op de website grg.org publiceert de Amerikaanse Gerontology Research Group gegevens over die groep extreem oude mensen. Op grg.org vonden we bijvoorbeeld de figuur die je hieronder ziet, en die de groei van het aantal super-centenarians in de VS weergeeft.


Supereeuwelingen zijn extreem gezond


Het verzamelen van gegevens over supercentenarians is niet zo eenvoudig. Volgens de databanken van de Amerikaanse overheid waren er in 2000 bijvoorbeeld 1400 super-centenarians in leven. Toen de Gerontology Research Group de gegevens in de databanken gingen checken, bleven daar zo'n 70 van over.

Uit de gevallen die de toets van de Gerontology Research Group konden doorstaan selecteerden de onderzoekers 32 vrouwen en mannen. Hun leeftijd varieerde van 110 tot 119. Toen de onderzoekers keken wat de super-eeuwelingen met elkaar gemeen hadden, ontdekten ze dat die kerngezond waren. Super-centenarians hadden opvallend weinig last van hart- en bloedvaten, Parkinson en kanker. Alleen staar en botontkalking kwamen vrij veel voor.


Supereeuwelingen zijn extreem gezond


Een kritiek op de longevity-beweging is dat alle moeite die levensverlengers zich getroosten om ziektevrij te blijven uiteindelijk leidt tot tientallen onaangename jaren in een rolstoel of in een ziekbed. Super-centenarians laten zien dat een extreem hoge leeftijd niet automatisch betekent dat je niet meer voor jezelf kunt zorgen. In een eerder onderzoek onder honderdjarigen bleek dat 88 procent van hen tot op 92-jarige leeftijd nog alleen kon wonen. [Lancet 1999;354:652.] "The older you get, the healthier you have been", vermoeden wetenschappers.


Supereeuwelingen zijn extreem gezond


Dat gold vermoedelijk ook voor de super-centenarians in deze studie. Zestien procent van hen leefde nog steeds volledig zelfstandig, en 25 procent had aan minimal assistance genoeg.

Bron:
J Am Geriatr Soc. 2006 Aug;54(8):1237-40.

Meer:
Studie ontzenuwt mythe van dure negentigplussers (28-11-2008)