08.04.2012

Supplement met Collagen Type 2 vermindert gewrichtspijn

Supplementen met collageen verminderen gewrichtspijn bij mensen met artrose en sportblessures. Dat komt waarschijnlijk doordat collageensuppletie het kraakbeen in gewrichten herstelt. In de meeste studies gebruiken onderzoekers een dosis van 10 gr. Da's vrij veel. Maar als onderzoekers van Shanghai Jiao Tong University de boel niet beduvelen, dan kan het ook met veel minder.

In 2008 publiceerden de Chinezen een trial in Nutrition Journal waaraan 89 vijftigplussers met artritis meewerkten. De helft van hen slikten 3 maanden een placebo, andere helft kreeg een supplement met AR7 Joint Complex. Je komt die mix tegen in supplementen als Arthro-8, maar ook in sportsupplementen. [Hieronder]

De precieze samenstelling van AR7 Joint Complex is onbekend. De fabrikant heeft de bestanddelen openbaar gemaakt, maar niet precies de verhoudingen. De onderzoekers gaan er van uit dat Collagen Type-2, een extract uit de botten van kippen, het belangrijkste bestanddeel van de mix is.

De onderzoekers gaven hun proefpersonen elke dag 1 capsule met AR7 Joint Complex. Hoeveel mg AR7 Joint Complex die bevatten, dat vertelt het onderzoek niet. Ook dat mogen we niet weten.


Supplementen met collageen verminderen gewrichtspijn bij mensen met artritis en sportblessures. Dat komt waarschijnlijk doordat collageensuppletie het kraakbeen in gewrichten herstelt. In de meeste studies gebruiken onderzoekers een dosis van 10 gr. Da's vrij veel. Maar als onderzoekers van Shanghai Jiao Tong University de boel niet beduvelen, dan kan het ook met veel minder.


De onderzoekers ontdekten dat hun proefpersonen in de experimentele groep na 3 maanden suppletie minder last van hun gewrichten hadden. Die waren minder pijnlijk, minder stijf en beweeglijker.


Supplementen met collageen verminderen gewrichtspijn bij mensen met artritis en sportblessures. Dat komt waarschijnlijk doordat collageensuppletie het kraakbeen in gewrichten herstelt. In de meeste studies gebruiken onderzoekers een dosis van 10 gr. Da's vrij veel. Maar als onderzoekers van Shanghai Jiao Tong University de boel niet beduvelen, dan kan het ook met veel minder.


Hoewel er sterke aanwijzingen zijn voor een positief effect van gelatine- en collageensuppletie op de gewrichten en de huid, hebben we moeite met deze studie. Dat komt niet alleen omdat de beproefde dosis waarschijnlijk zo laag is dat die nauwelijks effect kan hebben, maar ook door de achterbakse manier waarop dit onderzoek is gefinancierd.

Producenten die hun supplementen willen laten onderzoeken, betalen voor dat onderzoek, en onderzoekers vermelden dat netjes in hun artikel. Dan weet je als lezer dat je extra-kritisch moet zijn. In dit onderzoek valt de naam van de fabrikant nergens. Bij oppervlakkige lezing lijkt het alsof het supplement is gemaakt door het Amerikaanse Robinson Pharma, [robinsonpharma.com] maar dat bedrijf capsuleert alleen maar. Het produceert geen actieve stoffen.

Het Chinese onderzoek is bekostigd door het tijdschrift Journal of Longevity, vertellen de onderzoekers. Wie daar achter achter zit, dat staat in een gedetailleerd artikel op QuackWatch.com. [quackwatch.com October 17, 2011] In dat stuk beschrijft de onvolprezen kwakjager Stephen Barrett de praktijken van Gero Vita International [GVI]. GVI publiceerde het Journal of Longevity, en gebruikte dat als verkoopvehikel voor zijn supplementen. "Some of the products may have had some effectiveness (though overpriced), but most were promoted with misleading claims", beschrijft Barrett GVI's producten.

En je raadt het al. GVI is de maker van AR7 Joint Complex. Op GVI's webstek [gvi.com] heet AR7 Joint Complex inmiddels Arthro-7. Op de pagina die Arthro-7 omschrijft [Link] vermeldt GVI fijntjes dat "in a 12-week, double-blind, placebo-controlled study, in collaboration with UCLA researchers, Arthro7's proprietary blend has been clinically tested to support joint health and improve joint comfort".

Het onderzoek is dus gewoon betaald door de producent, en die heeft zich moeite getroost om ervoor te zorgen dat je niet weet. Als zo'n producent een studie laat verrichten, kun je dat onderzoek dan nog vertrouwen?

Bron:
Nutr J. 2008 Oct 27;7:31.

Meer:
Dit doet collageensuppletie met het kraakbeen in je knie (27-3-2012)
Collageensupplement vermindert pijn in artritisknie (17-3-2012)
Collageensupplement herstelt gewrichten van sporters (28-2-2012)