Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Levensverlenging       Longevity & research       Longevity & suppletie       Longevity & psychologie    

0 9 - 0 9 - 2 0 0 0

Synthetische antioxidanten EUK-8 en EUK-134 verlengen het leven

Het wil maar niet lukken om met vitamines en andere natuurlijke antioxidanten het verouderingsproces stil te zetten. Daarom ontwikkelen Amerikaanse onderzoekers kunstmatige anti-oxidanten. Veelbelovend zijn EUK-8 en EUK-134. De twee stoffen zijn genoemd naar Eukarion, het bedrijf dat ze heeft uitgevonden.

Je ziet de chemische structuur van EUK-8 en EUK-134 hieronder. Het zijn mimetica van het antioxidante enzym superoxide dismutase.


Synthetische antioxidanten EUK-8 en EUK-134 verlengen het leven

De middelen hebben de levensduur van nematoden - een soort wormpjes - al met de helft verlengd. Gewone nematodes leefden 44 procent langer, en speciale gefokte wormpjes, die sneller verouderen, zelfs 67 procent langer als ze de synthetische anti-oxidanten krijgen. EUK-8 en EUK-123 werken ook levensleverlengend in muizen die een variant van de ziekte ALS hebben. [Neurosci Lett. 2001 May 25;304(3):157-60.] [Zie figuur hieronder.]


Synthetische antioxidanten EUK-8 en EUK-134 verlengen het leven

De synthetische stoffen verschillen van natuurlijke anti-oxidanten doordat ze, als ze een vrije radicaal onschadelijk hebben gemaakt, actief blijven als antioxidant. 'You get more bang for your buck', grapte een wetenschapper van het Californische Buck Institute for Age Research in een interview met Reuters, de instelling die Eukarions nieuwe stoffen onderzoekt.

EUK-8 en EUK-134 zijn tot diep in de cellen werkzaam. De onderzoekers vonden ze zelfs in de mitichondria, de energiefabriekjes van de cel.

Anti-oxidanten voorkomen schade aan het erfelijk materiaal doordat ze bijvoorbeeld vrije zuurstofradicalen onschadelijk maken voordat die ziekten als kanker veroorzaken. Veel onderzochte anti-oxidanten zijn vitamine E en C. Die blijken het verouderingsproces echter niet te vertragen.

De levensverlengers zijn volgens ook in hoge doseringen niet giftig. De wormpjes ondervonden in ieder geval geen nadelige effecten van de behandeling.

De onderzoekers willen nu gaan experimenteren op muizen. In dierstudies bleken de stoffen slijtage van de hersenen, hart- en bloedvaten en het immuunsysteem te verminderen.

Update: moleculaire onderzoekers van de University of Southern California hebben ontdekt dat EUK-8 en EUK-123 de levensduur van de gewone huisvlieg niet verlengt. [Free Radic Biol Med. 2002 Jun 1;32(11):1229-34.] [Zie figuur hieronder.]


Synthetische antioxidanten EUK-8 en EUK-134 verlengen het leven

Update2: volgens biologen van University College London verlengen EUK-8 en EUK-134 het leven van aaltjes niet onder normale omstandigheden. [Free Radic Biol Med. 2004 Jul 15;37(2):239-50.] De Britten konden wel bevestigen dat de antioxidanten de werking van superoxide dismutase imiteren - maar kennelijk is dat voor levensverlenging van niet relevant.

[Neurosci Lett. 2001 May 25;304(3):157-60.]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken