Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Farmacologisch afvallen       Afslanksupplementen     Afvallen  Afvallen       Vetzuchtepidemie    

1 7 - 0 1 - 2 0 0 8

  TV in slaapkamer verhoogt vetpercentage (Obesity (Silver Spring). 2007 Oct;15(10):2495-503.)
Jongens van twaalf jaar en ouder worden dikker als ze een TV op hun slaapkamer hebben. Dat ontdekten onderzoekers van de Louis Pasteur University of Strasbourg. Volgens hun studie, die onlangs verscheen in Obesity, zijn meisjes om onbekende redenen beschermd tegen de dikmakende invloed van TV-bezit.
In Frankrijk wordt, net als in de rest van de wereld, overgewicht een steeds nijpender probleem. Ondertussen is een kwart van de Franse jongeren te dik. Dat is zeven keer meer dan in 1970.
Volgens wetenschappers komt dat omdat jongeren steeds meer tijd zittend voor een scherm doorbrengen. Om die theorie te toetsen keken de onderzoekers bij een kleine vierhonderd twaalfjarigen of ze een verband konden vinden tussen overgewicht en het hebben van een TV op de slaapkamer.
De Fransen onderzochten de jongeren in 2002, 2003, 2004 en 2005. [In 2002 waren de jongeren twaalf jaar - red.] Dat zijn de surveys die je hieronder ziet staan. De figuur hieronder geeft het verband tussen het vetpercentage en het bezit van een eigen TV-toestel bij de jongens.

TV in slaapkamer verhoogt vetpercentage jongens

Bij de meisjes was er geen verband tussen een TV en het vetpercentage.

TV in slaapkamer verhoogt vetpercentage jongens

Hoe het hebben van een TV dik maakt kunnen de onderzoekers niet uit hun gegevens opmaken. Misschien nodigt een TV uit tot snoepen, suggereren de onderzoekers. Misschien leidt TV-kijken tot ongezond eetgedrag door een bombardement aan commercials voor dikmakend junkfood. Kan allemaal.
Maar er lijkt geen verband te bestaan tussen een TV op de slaapkamer en beweging, stellen de Fransen. Het is niet zo dat jongeren met een beeldbuis op de slaapkamer "dus" minder lichamelijk actief zijn.
Opvallend is trouwens dat het dikmakende effect van TV dwars door alle geledingen van de samenleving gaat. Jongens uit gegoede milieus zijn er net zo vatbaar voor als jongens uit de klassen die het minder breed hebben. Dat wijst er op dat de Wageningse gezinssocioloog Kees de Hoog gelijk had, met zijn stelling dat onderzoekers in de discussie over vetzucht te makkelijk veronderstellen dat vetzucht "alleen maar" een probleem van de lagere sociale klassen is.

1 8 - 0 1 - 2 0 0 8

  Ook als je spiermassa vasthoudt maakt afvallen je lichaam zuiniger (Obesity (Silver Spring). 2007 Dec;15(12):2964-73.)
Als je afvalt, verbrand je minder calorieen. Ouwe koek. Waardoor dat precies komt, dat is nog steeds onduidelijk. De meest populaire theorie zegt dat de vermindering van de vetvrije massa daaraan debet is. Maar dat klopt niet helemaal, schrijven Amerikaanse onderzoekers in Obesity.
De Amerikanen lieten een kleine vijftig enigszins dikke proefpersonen een half jaar lang een dieet volgen. De onderzoekers verdeelden de proefproefpersonen over vier groepen. Een controlegroep deed helemaal niets. Er waren drie dieetgroepen: de ene groep volgde een gematigd dieet, een andere een crashdieet, en een derde groep volgde een matig dieet en sportte erbij.
De hoeveelheid energie die het lichaam van de afslankers nodig had om in stand te blijven liep terug. Dat is de resting metabolic rate of RMR. Dat kwam, zo berekenden de onderzoekers, voor een belangrijk deel doordat de vetvrije massa (FFM = fat free mass) afnam. Het verband tussen vetvrije massa en RMR zie je hieronder.

Ook als je spiermassa vasthoudt maakt afvallen je lichaam zuiniger

We zullen je een moeilijk verhaal besparen, maar de RMR liep harder terug dan je zou verwachten op basis van de afname van het aantal vetvrije kilo's. De RMR liep zo'n negentig kilocalorieen per dag extra terug, becijferden de onderzoekers. Ongeveer zeventig procent van wat de gemiddelde Westerling verbrandt komt op het conto van het RMR.
De onderzoekers lieten een groep proefpersonen sporten. Die verbrandden meer calorieen, maar ook bij hen zakte de RMR. Afvallen verandert dus echt iets in het lichaam. Het lichaam wordt zuiniger, ook als je erbij sport en ook als je je spiermassa vasthoudt. Dat is nuttige kennis voor afslankers die hun nieuwe gewicht willen behouden, schrijven de Amerikanen.
"This finding has significant implications for overweight individuals who have lost weight. First, their food intake must be tightly controlled to prevent weight regain. Second, if food intake returns to pre-weight loss levels, weight regain is imminent unless energy expenditure is increased through exercise."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken