Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanksupplementen       Afslankmedicijnen       Afvallen       Vetzuchtepidemie    

0 2 - 0 8 - 2 0 0 6

  Vaccin tegen overgewicht werkt - bij ratten (BBC)
Nee, het is geen vaccin tegen het dikmakende virus AD36. De onderzoeksgroep van Kim Janda maakte twee werkzame vaccins met antilichamen tegen het hongerhormoon ghreline.
"The reduction in weight gain occurred despite the rats eating and drinking normally, indicating that the inhibition of ghrelin was having an effect on the animals' metabolism. Kim Janda: "We believe that the active form of ghrelin is what we are blocking but we can't say for certain that's the only effect. Ghrelin slows down the metabolism so the vaccine is affecting that and also fat storage. This is a promising bit of science."
Kim Janda is niet bescheiden. Maar dat hoeft ook niet, als je onderzoek in PNAS wordt gepubliceerd. [VPRO Noorderlicht 1 augustus 2006]

1 7 - 1 0 - 2 0 0 6

  Jamie Oliver laat zien hoe het moet (BBC)
Jamie Oliver, de TV-kok die zich inzet om schoolkinderen gezonder te laten eten en eigenhandig de winsten van snackfabrikanten verminderde, heeft een betere manier om kinderen op een gezond gewicht te krijgen dan de door de overheid betaalde voorlichters. Dat zegt Ekant Veer van de University of Bath. De overheidscampagnes geven dikke kinderen een negatief idee over hun lichaam, doordat ze er maar op blijven hameren dat 'dik' niet goed is. Jamie Oliver laat gewoon zien hoe het beter kan.

1 4 - 1 0 - 2 0 0 6

  Overgewicht maakt je een beetje dommer (Neurology 2006;67:1208-1214.)
Onderzoek onder Franse mannen van middelbare leeftijd. Een hogere BMI ging samen met een ietsiepietsie lagere score op een mentale test. Misschien verslechtert vetzucht de gevoeligheid voor insuline en de kwaliteit van de haarvaatjes in de hersenen.

0 6 - 1 0 - 2 0 0 6

  Dikke kinderen hebben een uur sport per dag nodig (BBC)
Drie keer per week een half uurtje bewegen is niet genoeg om dikke kinderen te laten afvallen, ontdekten Britse wetenschappers. Alles wat ze verbrandden snoepten de kinderen er weer even snel bij. Volgens de berekeningen van de onderzoekers worden de kinderen pas lichter als ze een uur per dag bewegen. Maar misschien is zelfs dat onvoldoende.

2 1 - 0 9 - 2 0 0 6

  Koolhydraten maken aangepaste insecten niet dik (nutraingredients.com)
Maar insecten die niet zijn gewend om suikers te eten, zetten overtollige koolhydraten snel om in vet. Een wonderlijke proef met rupsen en vlinders werpt de vraag op of ons dieet, dat sinds kort stampvol koolhydraten zit, wel zo bevorderlijk is voor onze slanke lijn.
Gebaseerd op PNAS | September 19, 2006 | vol. 103 | no. 38 | 14045-14049.

2 1 - 0 8 - 2 0 0 6

  'Toxic diets' maken kinderen verslaafd aan snoep (BBC) Steeds meer dikke mensen zijn verslaafd aan eten, zegt Robert Lustig in een overzichtsartikel in Nature Clinical Practice Endocrinology & Metabolism. Ze zijn dus dik buiten hun schuld. Door blootstelling aan voedingsmiddelen met veel suiker en weinig vezels zijn hun lichamen veranderd door een stroom van insuline-schokken. Die hebben hun hersenen doof gemaakt voor de remmende signalen uit het vetweefsel, en verslaafd aan kicks die optreden na het eten.

1 8 - 0 8 - 2 0 0 6

  Soms maakt afslanken cellulitis erger (BBC)
Maar meestal wordt cellulitis minder door afvallen. Artsen publiceren in de Plastic and Reconstructive Surgery een onderzoekje onder 29 vrouwen, die afvielen na een maagverkleining. In zeventien gevallen verbeterde de cellulitis, in negen gevallen werd die erger. Bij de vrouwen die fors afvielen was er sprake van verbetering. De verslechtering trad op bij de vrouwen die maar een beetje afvielen, en geen vet op de heupen kwijtraakten.

0 9 - 0 8 - 2 0 0 6

  Na maaltijd met lage Glycemische Index verbrand je meer vet (American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 84, No. 2, 354-360, August 2006)
Vrouwen krijgen een maaltijd met een GI van 78 of 44. De hoeveelheid suikers is identiek. Na de maaltijd verbanden de beide groepen evenveel vet en koolhydraten. Maar als ze gaan sporten gaan de vrouwen, die een maaltijd met een lage GI hebben gegeten, meer vetten verbranden.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken