Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Eiwitten       Plantaardige eiwitten       Krachttraining & voeding       Aminozuren    

2 1 - 1 0 - 2 0 0 2

Vegetarisme remt progressie bodybuilders

Mannelijke lacto-ovo-vegetariers reageren minder goed op training met gewichten dan mannen die vlees, kip en vis eten. Dat blijkt uit al wat oudere studies die onderzoekers van Purdue University hebben gepubliceerd in 1999-2002.

In dat onderzoek lieten wetenschappers twintig mannen tussen de vijftig en de zeventig twaalf weken met gewichten trainen. De ene helft at vlees, en haalde daar ongeveer vijftig procent van zijn eiwitten uit. De andere moest het hebben van vegetarische eiwitbronnen.

Beide groepen werden sterker. De mate waarin verschilde per spiergroep en persoon, en lag tussen de 10 en 38 procent. De verschillen tussen beide groepen zat hem na de twaalf weken vooral in de lichaamssamenstelling: bij de vleeseters namen de spiermassa en de vetvrije massa toe. Bij de vegetariers namen die af.(1)

Het zou kunnen dat de spiermassa bij vegetariers op de langere termijn wel gaat groeien. Dezelfde onderzoekers als die van hierboven publiceerde deze zomer in de Journal of Physiology een onderzoek naar de effecten van gewichttraining op mannen en vrouwen tussen de 54 en de 78 jaar.

Ook daaruit bleek dat een programma van 12 weken weliswaar de lichaamskracht liet toenemen, maar niet de aanmaak van spiermassa. Wel leerde het lichaam van de proefpersonen tijdens het onderzoek zuiniger met eiwitten om te gaan. De uitscheiding van stikstof nam af, net als de afbraak van aminozuren.(2) Misschien dat de sporters na verloop van tijd wel spieren opbouwen. Gelukkig is er nog een andere manier om vooruitgang te boeken: meer eiwitten nemen.

In het eerstgenoemde onderzoek was de eiwitinname in beide groepen even hoog. Vijftien procent van de energie kwam uit eiwit. Dat kwam neer op 71-110 gram eiwit per dag. Dat zal gemiddeld nog geen 0,9 gram per kilo lichaamsgewicht zijn geweest.(1)

In september 2002 publiceerden dezelfde onderzoekers een soortgelijke studie, waarin de inname van eiwit iets hoger lag.(3) In dat onderzoek kregen proefpersonen - oudere mannen die twaalf maanden met gewichten trainden - 1,03 tot 1,17 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag.

Weer werkten de onderzoekers met twee groepen. In beide groepen waren de mannen tussen de zestig en zeventig jaar oud. De ene groep haalde zijn eiwitten uit zuivel en eieren. De andere uit vlees en soja. De toename in kracht was aanzienlijk en lag tussen de 14 en 38 procent. Dat was iets hoger dan in het vorige experiment met de lage eiwitinname. Daarin lag de toename tussen de 10 en 38 procent.

Duidelijker verschilde de groei van de spiermassa. In de vorige studie groeide de spiermassa alleen bij de vleeseters en nam die bij de vegetariers af. In deze studie groeiden de spieren echter bij beide groepen. De groei bij de vleeseters was wel 70 procent groter dan die van de vegetariers. Misschien was het verschil tussen de spiergroei van beide groepen kleiner geweest als de eiwitinname hoger was geweest.

1. Campbell WW, Barton ML Jr, Cyr-Campbell D, Davey SL, Beard JL, Parise G, Evans WJ. Effects of an omnivorous diet compared with a lactoovovegetarian diet on resistance-training-induced changes in body composition and skeletal muscle in older men. Am J Clin Nutr 1999 Dec;70(6):1032-9. [Link]
2. Campbell WW, Trappe TA, Jozsi AC, Kruskall LJ, Wolfe RR, Evans WJ. Dietary protein adequacy and lower body versus whole body resistive training in older humans. J Physiol 2002 Jul 15;542(Pt 2):631-42. [Link]
3. Haub MD, Wells AM, Tarnopolsky MA, Campbell WW. Effect of protein source on resistive-training-induced changes in body composition and muscle size in older men. Am J Clin Nutr 2002 Sep;76(3):511-7. [Link]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken