30.04.2012

Vilondipeptide vertraagt veroudering in dierstudie

Een verrassend eenvoudig dipeptide vertraagt het tempo van veroudering in een proefdierstudie die verouderingsonderzoekers van de Russian Academy of Medical Science jaren geleden publiceerden in de Bulletin of Experimental Biology and Medicine. Vilon, zoals de onderzoekers het dipeptide noemen, houdt de spiermassa en de spierkracht van oude muizen op peil en remt het ontstaan en de groei van tumoren.

Een groep Russische onderzoekers onder leiding van Vladimir Khavinson [PubMed] stuitte op vilon tijdens onderzoek naar een peptidecomplex dat thymalin heet, en dat afkomstig is uit - de naam zegt het al - de thymus van koeien. De thymus is een klier boven in de borstkas, waarin immuuncellen rijpen voor specifieke functies in je lichaam. Khavinson en zijn mensen hebben aangetoond dat thymalin in ouderen de sterftekans halveert. [Neuro Endocrinol Lett. 2003 Jun-Aug;24(3-4): 233-40.] [Adv Gerontol. 2002;10:74-84.]

Een soortgelijk extract uit de epifyse heet epithalamin. Toen de Russen epithalamin combineerden met thymalin konden ze de sterftekans in ouderen met maar liefst een factor vier verminderen.

In ieder geval, toen de onderzoekers de samenstelling van hun preparaten analyseerden omdat ze op zoek waren naar de actieve componenten, stuitten ze - in het geval van thymalin - op vilon. Vilon is een dipeptide waarin lysine en glutamine aan elkaar geplakt zitten. Je ziet de structuurformule hieronder.


Vilondipeptide vertraagt veroudering in dierstudie


In 2000 publiceerden de Russen een studie waarin ze vrouwelijke muizen levenslang vijf keer per maand injecteerden met 0.1 microgram vilon. Een controlegroep muizen kreeg een placebo.

Toen de muizen ouder waren dan anderhalf jaar waren de dieren in de vilongroep zwaarder dan de dieren in de controlegroep. Toch aten ze niet meer. Toen de dieren met hun voorpoten een draad moesten vastgrijpen en de onderzoekers keken hoe lang de dieren konden blijven hangen, zagen dat muizen dat langer volhielden als ze vilon hadden gekregen.


Vilondipeptide vertraagt veroudering in dierstudie


Vilondipeptide vertraagt veroudering in dierstudie


De muizen in de vilongroep leefden een beetje langer. In de figuur hierboven staat 1 voor de controlegroep en 2 voor de vilongroep. Het levensverlengende effect openbaarde zich alleen in de dieren die ouder waren dan 21 maanden. Een belangrijke factor daarbij was dat vilon de kans op het ontstaan van kanker met een factor 1.5 verminderde, en de ontwikkeling van eenmaal ontstane kankers afremde. Muizen in de vilongroep die toch kanker kregen, leefden dan ook langer.

Khavinson deed nog meer onderzoek naar anti-verouderingspeptides. Een dipeptide dat misschien net zo interessant is als vilon is glutamine-tryptofaan. Ook dat vertraagt in dierstudies het verouderingstempo en remt kanker. [Biogerontology. 2000;1(1):55-9.]

Bron:
Bull Exp Biol Med. 2000 Jul;130(7):687-90.

Meer:
Straks op de markt: anti-verouderingspeptide epitalon (7-8-2007)