Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Toxische supplementen       Horror & sensatie       Efedra       Afslanksupplementen    

1 4 - 0 1 - 2 0 0 3

Vooral supplementen met efedra zijn gevaarlijk

Vier doden en 22 ernstige gevallen van coma, beroerte of hartaanval als gevolg van het gebruik van supplementen. Dat rapporteerden elf Amerikaanse vergiftigingscentra in één jaar tijd toen ze meededen aan een nationaal onderzoek. De studie, die duidelijk moest maklen hoe gevaarlijk suipplementen nu precies zijn, verschijnt deze week in The Lancet.

De onderzoekers wilden met hun gegevens niet alleen een beeld krijgen van de gezondheidsschade die supplementen veroorzaken, want daar waren al studies naar verricht. Het was ze vooral te doen om op te sporen welke supplementen klachten veroorzaakten.

De onderzoekers bekeken 2300 meldingen die met supplementen te maken. Daarbij zaten er 489 waarin de supplementen ook daadwerkelijk de klachten hadden veroorzaakt. In zeven procent van de gevallen waren die ernstig tot dodelijk.

De meeste klachten werden veroorzaakt door ma huang, guarana, ginseng, sint janskruid, chroom, melatonine en zink. Vooral ouderen bleken kwetsbaar. Klachten kwamen vaker voor na langdurig gebruik en door gelijktijdig gebruik van verschillende middelen. Een aanwijzing daarvoor was dat supplementen die meer dan één bestanddeel bevatten vaker tot problemen leidden.

Een aparte probleemgroep was die van kinderen die een pot supplementen bemachtigden en die in één keer naar binnen werkten. Gebruikers moeten zich daar bewuster van worden, vinden de onderzoekers.

Speciale risicogroepen waren verder de gebruikers van libidostimulerende middelen zoals yohimbine, vrouwen die op zoeken zijn naar alternatieve middelen om bijvoorbeeld een herbal abortion op te wekken, de gebruikers van niet-westerse medicijnen, afslankers en - uiteraard - de bodybuilders en sporters die hun atletische prestaties willen opvijzelen of sneller willen afvallen.

Een deel van de klachten was de schuld van de industrie. Supplementen bevatten nogal eens bestanddelen die niet op het etiket stonden.

De bevindingen van de onderzoekers zijn het topje van de ijsberg. Van de 65 centra deden er maar elf mee, terwijl uit eerder onderzoek is gebleken dat slechts 0.8 procent van de Amerikanen de weg naar de vergiftigingscentra weet te vinden.

Mary Palmer, Christine Haller, Patrick McKinney, Wendy Klein-Schwartz, Anne Tschirgi, Susan Smolinske, Alan Woolf, Bruce Sprague, Richard Ko, Gary Everson, Lewis Nelson, Teresa Dodd-Butera, Dana Bartlett, Brian Landzberg. Adverse events associated with dietary supplements: an observational study. The Lancet, Volume 361, Number 9352 11 January 2003.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken